Шест датски изтребителя-бомбардировачи „Ф-16" излетяха от военното летище Скрюдструп и се насочиха към Сицилия за участие в евентуална военна операция в Либия, съобщава ИТАР-ТАСС.

В операцията по принуждаване на Либия да спазва забраната за полети, освен самолетите участие ще вземе и наземен персонал от 120 души. Те ще бъдат базирани в Сицилия.

Датските летци ще могат да изпълняват задачи още в неделя, заяви министърът на отбраната на Дания Гите Лилелунд Бек.

По-рано днес Италия повиши нивото си на бойна готовност, след като реши да предостави своите военни бази в подкрепа на решението на ООН за Либия.

Италианските военни бази, самолети и кораби са в оперативна готовност да влязат в действие и да посрещнат самолетите "Торнадо" и Ф-16 на съюзниците.

От северния град Таранто на юг отплава корабът-самолетоносач "Гарибалди" на италианския военноморски флот, информира кореспондент на БНР.

Припомняме, САЩ и Великобритания вече поискаха ползването на военни бази, главно на базата Сигонела, в Сицилия.

Решението Италия, която се намира най-близо до територията на Либия, да предостави за целта 7 свои военни бази беше взето на извънредно заседание на правителството в снощи. То бе подкрепено от парламента и на президента на страната. Най-вероятно центърът за командване на евентуалните военни операции ще се намира в Неапол.

Италия вече затвори посолството си в Триполи и изтегли оттам всички свои граждани.