Масовите антиправителствени протести са „първото сериозно изпитание" за Турция в опита й да се присъедини към Европейския съюз.

Това коментира външният министър на Италия Eма Бонино, описвайки прекомерното използване на сила срещу демонстрантите като неприемливо, предаде „Франс прес".

Турското правителство е в процес на посрещане на изпитание за зрялост на площадите и улиците. Това вероятно е първото сериозно изпитание за трайността на демокрацията в Турция и присъединяването й към Европа", каза тя пред парламента на Италия.

Някои смятат, че Турция е преминала изпитанието благодарение на динамичната си икономика, но е нужно много повече", подчерта дипломатът и призова за диалог между правителството и протестиращите.

Турция и ЕС започнаха преговорите по присъединяването на Анкара към блока още през 2005 година, но в последните години редица преговорни глави бяха блокирани заради нарушаване на човешките права и спора около Кипър.

Италия иска напълно демократична Турция в сърцето на Европа", каза Бонино.

Турция трябва да реши дали иска да се превърне в узряла демокрация. Несъвместимото използване на сила и арестуването на 20 адвоката не е приемливо", подчерта външният министър на Италия.

Площад „Таксим" не е площад „Тахрир" ( в Египет) и турците не са араби", подчерта тя, добавяйки, че протестиращите „грешно са сравнявани с „Арабската пролет".

Припомняме, вълненията в съседна Турция започнаха заради плановете на правителството за застрояване на парка „Гези", разположен в централната част на Истанбул. Впоследствие обаче акциите прераснаха в протест срещу политиката на Ердоган, насочена към ислямизация на страната. Демонстрантите обвиняват министър-председателя, че управлението му става все по-авторитарно и се опитва да наложи консервативните ислямски ценности на светска държава.