Бившият италиански премиер Силвио Берлускони беше изписан от миланската болница "Сан Рафаеле" в петък, повече от 40 дни след приемането му за лечение на белодробна инфекция, свързана с хронична левкемия, предава Ройтерс.

86-годишният Берлускони беше откаран по спешност в болница на 5 април и остана в интензивно отделение повече от 10 дни, което предизвика спекулации, че животът му може да е в опасност и събра семейството и приятелите до леглото му.

Телевизионният новинарски канал SkyTG24 показа кадри как Берлускони е откаран с черна лимузина, а източник от неговата консервативна партия "Форца Италия" потвърди, че политикът е напуснал "Сан Рафаеле".

След хоспитализацията лекарите казаха, че Берлускони страда от хронична миеломоноцитна левкемия (ХМЛ). Те не уточниха кога за първи път е установено онкологчното му заболяване, но изясниха, че то не протича остро.

Берлускони обвини Зеленски за войната в Украйна
Обновена

Берлускони обвини Зеленски за войната в Украйна

Отговорът на Украйна не закъсня

През последните години здравето на Берлускони се влоши. Той претърпя сърдечна операция през 2016 г. и многократно е приеман в болница след заразяването си с COVID-19 преди три години.

Партията "Форца Италия" на Берлускони е част от дясната коалиция на премиера Джорджия Мелони, въпреки че той самият няма роля в правителството.

Този месец Берлускони изпрати две видеопослания от болницата до своите съпартийци и симпатизанти. Той каза на конференция на "Форца Италия", че е готов да се върне на работа.

Миналата седмица той бе посетен в болницата от двамата си ключови политически съюзници, Мелони и министъра на транспорта и вицепремиер Матео Салвини, които и двамата казаха, че той се възстановява и е в "добро настроение".

На този етап няма избран наследник, който да замени Берлускони начело на "Форца Италия" и съвсем не е сигурно дали партията може да се запази без неговото ръководство, коментира Ройтерс.

Оправдаха Берлускони по дело за подкуп

Оправдаха Берлускони по дело за подкуп

Прокуратурата може да обжалва