"За всеки палестинец Йерусалим е неговата мисъл, неговото чувство, неговото туптящо сърце. Без Йерусалим няма живот."
Това заяви в специално интервю за БНТ посланикът на Палестина в България д-р Ахмед ал Мадбух.

Решението за Йерусалим засилва екстремизма според арабските дипломати у нас

Решението за Йерусалим засилва екстремизма според арабските дипломати у нас

Посланиците на арабските дипломатически мисии в България осъждат решението на Тръмп

Според посланика на Палестина у нас САЩ вече не може да бъде посредник в преговорите за мир между Израел и Палестина. По думите му решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел просто повтаря направеното от британския външен министър Балфур преди 100 години. Тогава Балфур обещал на евреите земята на Палестина, "която по никакъв начин не беше британска, а сега по същия начин Тръмп подари Йерусалим на израелците. Земя, върху която няма никакво право", посочи Мадбух. Според него Йерусалим е ханаански, арабски град - неговите основатели са ханаански племена. Съобразно с резолюции на международното право "Йерусалим е окупиран град част от окупираните палестински територии". Това означава, че изявлението на Тръмп е било в нарушение на международното право.

На въпрос дали решението на Тръмп е било повлияно от някакви външни сили, посланикът на Палестина у нас заяви, че дори и да е оказан някакъв натиск върху президента на САЩ, "той няма юридическо, хуманно и историческо право просто да хване и с едно драсване да подари някому този град. По този начин той отрича и фалшифицира неговата история". Мадбух обясни и че изявлението на Тръмп нарушава гаранциите на САЩ от 1993 година, според които САЩ никога няма да признае Йерусалим за столица на Израел, ако Палестина признае Израел за държава. "Ние изпълнихме това, което трябваше. Признахме държавата Израел и започнахме тези преговори, но ето сега Тръмп идва и нарушава гаранциите, поставени от неговата страна. По този начин Тръмп поставя САЩ страна в конфликта, а не посредник в мирните преговори."

Според Мадбух от сега нататък следва пълно отричане на ролята на САЩ като посредник в мирните преговори - "Оттук нататък ние няма да приемаме никакво посредничество от страна на Съединените щати. От палестинска страна ръководството зави, че ще бойкотира посещението на американския вицепрезидент." Посланикът на Палестина в България посочи и че държавата ще подаде жалба в Международния съд.

"След като Тръмп обяви решението си, стана ясно, че САЩ са се изолирали от всички други държави в света. Чухме изявления от различни лидери, които осъдиха това решение. Тук добавям позицията на Европейския съюз и българската позиция, която осъжда това решение. Решението беше отхвърлено като погрешно, включително от съюзници на САЩ, които призоваха Тръмп за отмяна на решението си", посочи още Мадбух и добави, че лидерите на Арабската лига скоро ще решат какви мерки да бъдат приети относно този въпрос.

Мюсюлманският свят призна Палестина за държава със столица Източен Йерусалим
Обновена

Мюсюлманският свят призна Палестина за държава със столица Източен Йерусалим

Лидерите призоваха САЩ да се оттеглят от мирния процес

На въпрос кой ще бъде новият посредник в мирните преговори между Палестина и Израел посланика на Палестина у нас посочи, че това може да бъде всяка държава, която искрено се стреми към мир. "Всяка държава, която искрено се стреми към мир, е добре дошла и ние приветстваме нейното посредничество. Китай, Русия, ЕС - така че важното е държава, която не само има желание, а може и действително да помогне в преговорите да бъде посредник."

"Ние проявихме голяма гъвкавост по отношение на Йерусалим и по отношение на преговорите с Израел. До голяма степен срещаме стена и упорство от тяхна страна. Не намираме партньор за преговорите от другата страна. Арабските държави излязоха с така наречената арабска мирна инициатива. Тя предлага изтегляне на израелската окупация от Ивицата Газа, Западния бряг, Източен Йерусалим, Голан в Сирия и части от Южен Ливан. Срещу това Арабските държави ще установят нормални отношения с Израел. Израел обаче отказва. Колкото до Йерусалим, Западен Йерусалим е окупиран още 1948 година. Той е обявен за международен град. И никъде не е записано, че влиза в териториите на Израел. В името на това да постигнем балансирано решение, ние излязохме с предложението Йерусалим да стане столица на двете държави. Западната част да е столица на Израел, а Източната да е столица на Палестина. Ние предвиждаме свобода на движение между двете части на града и Йерусалим да бъде със свободен достъп за всички религии."

Решението на Тръмп за Йерусалим било най-голямото престъпление в историята

Решението на Тръмп за Йерусалим било най-голямото престъпление в историята

Това обяви палестинският лидер Махмуд Абас

На въпрос каква подкрепа очаква Палестина от останалите държави, Мадбух посочи, че първоначално е необходимо срещу САЩ да се упражни икономически натиск.

Мадбух коментира и позицията на посланика на Израел в България. По думите му посланикът нормално защитава гледната точка на собствената си държава. Историята и международното право обаче сочели друго - териториите на Палестина са окупирани територии.
"Аз не виждам никакъв аргумент да установяваме такъв контакт помежду си. Контакт между нас може да се установи, след като израелската армия се изтегли от окупираните територии", допълни Мадбух.

Йерусалим разделя и обединява - арабите, Европа и ООН против решението на Тръмп

Йерусалим разделя и обединява - арабите, Европа и ООН против решението на Тръмп

Осем от 15-те нации, членове на Съвета за сигурност на ООН, призоваха да се проведе спешна среща