Посланиците и главите на арабските дипломатически мисии в България остро осъждат решението на американския президент Доналд Тръмп за признаване на Йерусалим като столица на Израел.

Защо Тръмп подпали бурето с барут в Йерусалим?

Защо Тръмп подпали бурето с барут в Йерусалим?

И дали това няма да е отровен подарък за Бенямин Нетаняху и за Израел

Посланиците на арабските дипломатически мисии у нас определят Израел като окупатор и смятат, че това признаване и изграждането или преместването на която и да е дипломатическа мисия в Йерусалим е открито посегателство срещу арабската и ислямската нация, срещу правата на палестинския народ и на всички мюсюлмани и християни. Според тях това действие от страна на Тръмп е опасно нарушение на международното право, Четвъртата Женевска конвенция, резолюциите на Съвета за сигурност и Общото събрание на ООН по този въпрос, както и съвещателното мнение на Международния наказателен съд от 9 юли 2004 година.

Решението на Тръмп за Йерусалим противоречи на здравия разум, убеден Лавров

Решението на Тръмп за Йерусалим противоречи на здравия разум, убеден Лавров

САЩ и Южна Корея провокирали КНДР

Посланиците и главите на арабските дипломатически мисии в България са категорични, че признаването на Йерусалим за столица на Израел е противозаконно действие и представлява сериозна заплаха за мира, сигурността и стабилността в региона и в света.
Това действие "взривява шансовете за мир и формулата за двете държави и укрепва екстремизма и насилието".

Според тези дипломатическите мисии признанието на Йерусалим за столица на Израел от страна на САЩ слага край на тяхната роля като посредник за постигането на траен и всеобхватен мир в Близкия изток.

"Потвърждаваме отново абсолютното право на Държавата Палестина на пълен суверенитет върху всички палестински територии, окупирани през 1967 г., включително Източен Йерусалим - столицата на Държавата Палестина, и се обръщаме настоятелно към всички държави да не признават никакави промени, извършвани от Израел (силата - окупатор) по линиите от 4 юни 1967 г.", допълват арабските посланици у нас.

Йерусалим разделя и обединява - арабите, Европа и ООН против решението на Тръмп

Йерусалим разделя и обединява - арабите, Европа и ООН против решението на Тръмп

Осем от 15-те нации, членове на Съвета за сигурност на ООН, призоваха да се проведе спешна среща

Посланиците призовават и правителството да продължи да се придържа към своята позиция, отхвърляща всякакви промени в правния и историческия статус на град Йерусалим. Те приветстват декларацията на българското Министерство на външните работи по този въпрос.