Арабите и мюсюлманите в Близкия изток осъдиха признаването на Йерусалим като израелска столица, определяйки решението като създаване на нестабилност в региона, палестинците заявиха, че Вашингтон изоставя водещата си роля на мирен посредник, съобщават световните медии.

Европейският съюз и Организацията на обединените нации също изразиха тревога от решението Тръмп да премести посолството на САЩ в Израел в Йерусалим и отражението му върху всякакви шансове за съживяване на израелско-палестинския мирен процес.

Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел
Обновена

Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел

В Газа палят американски знамена

Основните съюзници на САЩ излязоха срещу изявлението на Тръмп и разрива с десетилетната политика на САЩ и широката международна политика за града. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш коментира, че това е "момент на голямо безпокойство". Първият дипломат на ЕС Федерика Могерини изрази "сериозната загриженост"

Великобритания счита, че този ход няма да помогне на мирните усилия, а в крайна сметка Йерусалим трябва да бъде споделен от Израел и бъдеща палестинска държава. Британският премиер Тереза ​​Май обясни, че не е съгласна с решението на САЩ, което "не е полезно по отношение на перспективите за мир в региона".

Германия заяви, че статутът на Йерусалим може да бъде разрешен само въз основа на решение за две държави. Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Емануел Макрон обявиха, че техните страни не подкрепят този ход. Франция отхвърли "едностранното" решение, като призова за спокойствие в региона. 

Статутът на Йерусалим като свещен град на трите монотеистични религии следва да бъде договорен чрез израелско-палестински преговори за мир, които да доведат до споразумение относно окончателния статут на палестинските територии, съобщи пресцентъра на Министерството на външните работи на Република България.

Саудитска Арабия осъди решението на САЩ. В изявление, монархията в Персийския залив съобщи, че президентът Тръмп е "безотговорен". 

"Американското решение представлява значителна загуба в усилията за налагане на мирен процес и е нарушение на исторически неутралната американска позиция по отношение на Йерусалим", коментира Саудитска арабия.

Малайзийският премиер Наймиб Разак призова мюсюлманите навсякъде "да обяснят, че силно се противопоставят" на този ход на САЩ.

Осем от 15-те нации, които понастоящем са членове на Съвета за сигурност на ООН, призоваха да се проведе спешна среща.

Палестинският президент Махмуд Абас сподели, че градът е "вечната столица на палестинската държава". Хамас предупреди, че решението на Тръмп "ще отвори вратата на ада".

Нетаняху: Историческо и смело решение

Нетаняху: Историческо и смело решение

Запазване на статуквото за Храмовия хълм

Йерусалим и всичко случващо се е важно, защото съобщението на Тръмп поставя САЩ в противоречие с останалата част от международната общност за статута на Йерусалим.

Също така палестинците твърдят, че Източен Йерусалим е столица на бъдеща държава и според израелско-палестинските мирни споразумения от 1993 г. окончателният му статут трябва да бъде обсъден в последните етапи на мирните преговори.

Израелският суверенитет над Йерусалим никога не е бил признат в международен мащаб и досега всички държави са поддържали посолствата си в Тел Авив.

В Йерусалим има места, свещени за трите основни монотеистични религии - юдаизъм, ислям и християнство.

Източен Йерусалим, който включва Стария град, е придобит от Израел след Шестдневната война от 1967 г., но не е международно признат като част от Израел.

Папата зове за диалог, уважение и признаване правата на всички хора в Светите земи
Обновена

Папата зове за диалог, уважение и признаване правата на всички хора в Светите земи

Йерусалим - хиляди години история и "ябълка на раздора"?

Йордания отхвърли решението на САЩ да признае Йерусалим за столица на Израел, защото укрепва израелската окупация на източния сектор на спорния град.

Външният министър Айман Сафади заявява, че решението "осуети" мирните усилия, добавяйки, че статутът на Йерусалим трябва да бъде "решен в преките преговори" между палестинците и израелците. "Йордания отхвърля решението и всички негови последици и ще продължи да работи за независима палестинска държава с източен Йерусалим като своя столица", добави Сафади.

Йордания и Турция: Решението на Тръмп за Йерусалим е в полза само на терористите

Йордания и Турция: Решението на Тръмп за Йерусалим е в полза само на терористите

Палестинците имат право да създадат независима държава със столица Източен Йерусалим

Хашемитската династия на краля на Йордания е покровител на мюсюлманските светилища в Йерусалим, което прави Йордания чувствителна към всякакви промени.

Мощното ислямистко движение на Йордания, най-голямата политическа партия в страната и опозиционна група, заяви, че ще организира няколко големи митинги в страната през следващите няколко дни и след петъчните молитви.

Обединените арабски емирства отхвърлиха решението на САЩ, съобщават от държавната им информационна агенция WAM.

"Министерството изрази дълбока загриженост относно последиците от това решение за стабилността на региона, тъй като то задушава емоциите на арабския и мюсюлманския народ поради статута на Йерусалим в съзнанието на арабите и мюсюлманите", се казва в изявление на министерство на външните работи на страната. 

Турският президент Ердоган заяви, че с решението си САЩ напълно не се съобразяват с резолюцията на ООН от 1980 г.  Решението ще хвърли региона в "огнен обръч", обясни той от летището в Анкара, преди да замине за Гърция на официално посещение.

Християнските лидери в Йерусалим зоват Тръмп да не причинява „непоправими вреди”

Християнските лидери в Йерусалим зоват Тръмп да не причинява „непоправими вреди”

Те съветват САЩ да продължат да признават настоящия международен статут

Ирак настоява правителството на САЩ да се откаже от решението да признае Йерусалим за столица на Израел, за да избегне подхранването на тероризма, заяви иракското правителство.

"Ние предупреждаваме за опасните последици от това решение за стабилността на региона и света", се казва в съобщение на правителството.

"Администрацията на САЩ трябва да се откаже от това решение, за да спре всяка опасна ескалация, която би спомогнала за екстремизма и ще създаде благоприятни условия за тероризма", допълват те.

Преместването на посолството на САЩ в Йерусалим е некомпетентност и провал
Обновена

Преместването на посолството на САЩ в Йерусалим е некомпетентност и провал

САЩ искат да започнат война в региона, смята аятоллах Али Хаменей