Либийският лидер Муамар Кадафи обвини Франция във вмешателство във вътрешните дела на Джамахирията, съобщи АФП. По думите му „тази намеса във вътрешните работи на Либия е смехотворна".

А ако ние започнем да се месим в делата в Корсика или Сардиния, попита Кадафи.

Той добави, че в момента в Либия се провежда заговор от въоръжени екстремисти, от групи и спящи клетки на „Ал Кайда", които са взели оръжия срещу полицията и армията.

Той за пореден път посочи и „Ал Кайда" за главен виновник за размириците в страната. Припомняме, вчера Кадафи, отново в интервю за френски вестник, изрази недоумението си от реакцията на международната общественост. Той изтъкна, че либийските сили за сигурност се борят с терористи, а страната му е оказвала подкрепа на Запада точно в борбата с тероризма.

И в днешното си изказване Кадафи заяви, че Ал-Кайда има собствени планове. Според него групировката се опитва да се възползва от ситуацията в Тунис и Египет, като изтъкна, че той и хората около него са партньори в борбата срещу тероризма.

Кадафи каза още, че въоръжената опозиция в Бенгази е част от „Ал Кайда" и няма никакви икономически или политически искания. Те са част от това, което вие наричате „Ал Кайда в ислямски Магреб", отбеляза той и подчерта, че в момента либийският народ се съюзява с въоръжените активисти.

Според него Националният либийски съвет, формиран от бунтовниците в Бенгази, е създаден и работи сред „вълна от ислямисти". Ако терористите спечелят, те по никакъв начин няма да доведат страната до демокрация, посочи още либийският лидер.