Ръководителят на Чеченя Рамзан Кадиров заяви, че по негово указание чеченските части отново са се върнали да воюват в Украйна, съобщава Руската служба на Би Би Си.

Той публикува видеозапис, в който депутатът от Държавната дума на Русия Адам Делимханов, придружаван от чеченски военни, заявява, че републикански части "в размер на 10 хиляди души" ще действат в "Херсонска област, Запорожие и Донецката народна република".

Според Кадиров чеченските части са се върнали в Украйна, след като са получили отпуска.

Кадиров спря отпуските в армията и службите за сигурност заради войната в Украйна

Кадиров спря отпуските в армията и службите за сигурност заради войната в Украйна

Мерки за стягане на дисциплината

Новината за завръщането на чеченците в Украйна се появи на фона на успешната контраофанзива на украинските войски, които успяха значително да напреднат в посока Харков.

Украинското военно командване и правозащитната организация "Вайфонд" заявиха, че чеченските батальони до голяма степен не могат да бъдат формирани на доброволна основа: властите на републиката могат да принудят хора да отидат на война с криминално минало или под заплахата от наказателно дело.

Според изданието The ​​Insider (признато в Русия за "чуждестранен агент" и "нежелана организация"), в някои региони на Чечения процъфтява система на корупция за отпуск от военна служба. Мъжете са отвличани и след това за тях е искан откуп, заплашвайки ги, че в противен случай ще ги изпратят да се бият в Украйна.

Рамзан Кадиров критикува „прегрупирането“

Рамзан Кадиров критикува „прегрупирането“

Обещава да си върне изоставените украински градове

Припомняме, че на 3 септември Рамзан Кадиров със загадъчен пост в социалните мрежи намекна,че планира да си вземе дълга почивка или дори да се оттегли, но по-късно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков омаловажи думите му и каза, че засега чеченскитя лидер е на поста си.

Припомняме, че на 30 март руският президент Владимир Путин произведе Рамзан Кадиров в чин генерал- лейтенант, с което направи официална ролята му в командването на военните действия в Украйна.

На 27 юли Путин награди Кадиров с орден "Александър Невски" за приноса му в социално-икономическото развитие на Чечения. Орденът "Александър Невски" е едно от най-високите руски отличия.

Самият Кадиров се изказваше често и съобщаваше новини от фронта в Украйна, като обявяваше превземането на ключови градове и обекти като падането на Мариупол, Северодонецк и Лисичанск, както и предаването на бойците от завода "Азовстал". Чеченските формирования играят важна роля във военните действия в Украйна.

Отряд кадировци пристигнал в Херсонска област

Отряд кадировци пристигнал в Херсонска област

Заплахата от въздушни и ракетни удари по цялата територия на Украйна продължава да съществува