Китайският президент Си Дзинпин се отправи към Вашингтон за дългоочакваната среща с Барак Обама, на която се очаква да обсъдят проблемни въпроси като кибератаките и напрежението в Южнокитайско море, съобщават световни агенции.

Си прекара два дни в Сиатъл, където обяви, че добрата икономика и търговските отношения са в центъра на двустранните отношения и че администрацията на Обама трябва да уважава различните виждания на Китай по политически въпроси.

Вчера той посети авиозавод на американския гигант Boing в град Евърет в западния щат Вашингтон. В цеха за сглобяване на самолети Си разгледа новостроящ се пътнически самолет "Боинг-787", поръчан от китайска авиокомпания. Вчера стана ясно, че Китай се е договорил с американската компания да бъдат доставени 300 нови самолета в близките години. Сделката се оценява на сума от 38 млрд. долара.

По-рано Си присъства на бизнес форум в Сиатъл, където говори пред елитна аудитория, включваща основателя на компанията "Амазон" Джеф Безос, милиардера инвеститор Уорън Бъфет, шефовете на компаниите "Епъл" - Тим Кук, "Майкрософт" - Сатя Надела, "Фейсбук" - Марк Зукърбърг и много други.

Във вторник Си каза, че Китай и САЩ трябва по-добре да разбират „стратегическите си намерения" и призова за „нов модел" в отношенията между двете държави.

Посещението на Си във Вашингтон днес ще започне с частна вечеря с Обама в Белия дом, а в петък сутринта ще се проведе официална церемония по посрещането на китайския президент. След това двамата ще разговарят, а за петък вечерта е предвидена държавна вечеря.