Представители на около дузина крайнодесни групи от Европа се събраха в Русия вчера във връзка с прокремълска конференция на фона на опасенията, че Москва се опитва да обедини екстремистите на континента, пише EurActive.

Около 150 руски националисти и представители на неонацистки партии в Европа, включително гръцката "Златна зора" и германската Националдемократическата партия, се срещнаха в Санкт Петербург, за да изразят критичната си позиция към Запада във връзка с украинския конфликт и да насърчат „традиционните ценности".

Крайнодесните политически обединения в Европа силно подкрепят политиките на руския президент Владимир Путин към Украйна.

Въпреки че Москва разглежда управлението в Украйна като „фашистко", продължава да поддържа тесни връзки с крайнодесните в Европа.

„Ние не подкрепяме санкциите срещу Русия заради украинския конфликт", каза Удо Войгт, член на Европейския парламент от германската Националдемократическата партия

Изумително е какво търпение Русия и президентът Путин показват пред лицето на агресивните политики на НАТО, добави лидерът на германската крайна партия.

Организаторите обявиха, че форумът е имал за цел да утвърди връзките между крайнодесните групи в Европа и да помогне за оформяне на общ дневен ред.

Тази среща е първият основополагащ камък към изграждане на нов свят, който сме задължени да изградим, каза Фьодор Бирюков от прокремълската Партия Родина, която организира събитието.

Виждам този форум като начин за отговор срещу либерализма и това, което наричаме модернизъм, унищожението на традиционните ценности, включително християнството чрез модерния свят, заяви от своя страна Ник Грифин, бивш ръководител на Националната партия на Великобритания.

Според него важно е поддръжниците на традициите в Русия, Европа и Америка да се обединят и да представят „нашите идеи по-ефективно пред публичността".

Пред хотела, където се провеждаше събитието, имаше малък протест на либералната опозиция в Русия. Някои от демонстрантите носеха плакати „Не на нацистите".

Скандално е за Русия да приветства наследниците на Мусолини и Хитлер, изтъкна 57-годишната Наталия Герасимова.

Русия организира големи празненства във връзка с отбелязването на 70 години от победата над Германия през Втората световна война.