Крайнодесните партии от Холандия и Франция не успяха да формират насочена срещу Европейския съюз парламентарна група в Европейския парламент, обяви късно вчера лидерът на холандската Партия на свободата Геерт Вилдерс, съобщи EurActiv и nltimes.nl.

Необходими са най-малко седем държави от ЕС, за да се състави парламентарна група.

Заедно с френския Национален фронт на Марин льо Пен, Вилдерс склони да се присъединят към групата белгийската крайнодясна партия „Фламандски интерес", Партията на свободата на Австрия и италианската Северна лига.

Британската Партия на независимостта и италианското „Движение пет звезди" успяха да изградят съюз преди около седмица, но отказаха да се свържат с френските крайнодесни.

В съобщение на Вилдерс се казва, че сътрудничеството с полска крайнодясна партия, която е обвинена в антисемитизъм, е „твърде далечен мост" за него, но изрази надежда да формира парламентарна група до края на тази година.

„Партията на свободата иска да формира парламентарна група, но не на всяка цена", подчерта той. Вилдерс обеща да продължи да сътрудничи с близката до неговата партия в Австрия, Белгия, Италия и с Националния фронт на льо Пен.

Партиите трябва да формират група до 24 юни ( днес) или влизат към групата на „необвързаните".

Съгласно регламента на ЕС, най-малко 25 депутати от седем нации от ЕС са необходими за образуването на група в ЕП, което би им осигурило допълнително финансиране от ЕС и други предимства.