Лидерът на Беларус Александър Лукашенко в събота сутринта, 24 юни, "предложи на Владимир Путин да помогне за избягване на кръвопролития и да разреши с мир ситуацията с опита за бунт", каза руският външен министър Сергей Лавров в интервю за RT, цитиран от руската служба на Би Би Си.

"Това предложение беше подкрепено от президента Путин и Вие знаете резултата", добави министърът.

Пресслужбата на Александър Лукашенко съобщи в събота вечерта, че основателят на ЧВК "Вагнер" се е съгласил да спре конвоя след преговори с беларуския лидер. Пригожин не е говорил за това. Лично Лукашенко също не коментира разговора с основателя на ЧВК "Вагнер".

Преговорите, според пресслужбата на Лукашенко, са били съгласувани с руския президент Владимир Путин, който сутринта нарече действията на Пригожин "предателство към Русия".

Путин благодари на Лукашенко за потушаването на метежа

Путин благодари на Лукашенко за потушаването на метежа

Пригожин изоставя Ростов на Дон

Освен това в интервюто за RT Сергей Лавров каза, че американският посланик Лин Трейси се е свързала с руски представители във връзка с опита за бунт, за да изясни позицията на Вашингтон.

Според министъра Трейси е подчертала, че бунтът на Пригожин е вътрешна работа на Русия, в която САЩ нямат нищо общо, и също така е изразила надежда, че руското ядрено оръжие ще бъде надеждно контролирано.

САЩ са знаели, че Пригожин замисля нещо
Обновена

САЩ са знаели, че Пригожин замисля нещо

Белият дом наблюдава Русия