Либия е разделена на две части, страната фактически е в гражданска война, коментират световните медии. Според наблюдатели на режима на Кадафи не му остава още много време. Числото на привържениците му с всеки изминал час намалява.

Според информациите на защитниците на режима е дадена заповед да убиват протестиращите, а офицерите които отказват да се подчинят, биват разстрелвани.

Източната част на Либия се намира в ръцете на опозицията и тяхна столица е Бенгази. Въдтаниците са свалили зеленото знаме на джамахирията и са издигнали трицветното знаме, каквото е било знамето на Либия до преврата на Кадафи от 1969 година. Под контрола на въстаниците са градовете Тобрук и Ал-Байда.

Продължават ожесточените сблъсъци и в Триполи. Там обаче се съсредоточават още сили, които са верни на либийския лидер. Според постоянния представител на Либия в Лигата на арабските държави Абдел Муним ал-Хуни падането на Кадафи е въпрос на няколко дни.

На запад от Триполи обаче обстановката е спокойна. Близо до границата с Тунис ситуацията се контролира от армията и народните дружини.

Чужди медии посочва, че италианската мафия поддържа режима на Кадафи.

За последното денонощие няколко чуждестранни журналисти са успели да преминат на територията на Либия през границата, която е останала без охрана.

Анализатори предвиждат, че е възможно кланът кадафи да запази властта си в района на столицата Триполи, а Либия да се разпадне на части. Не е изключена възможността тя да се разпаддне на три провинции, на които е била разделена от XVI век до 1951 година - Триполитания, Киренайка и Фезан.

Междувременно световните медии съобщиха, че заместник-министрът на външните работи на Либия Халед Хаим заяви, че терористичната мрежа „Ал-Кайда" е провъзгласила ислямски емират в източната част на страната с център Дерна. Според информацията начело е бивш затворник от Гуантанамо Абделкарим ал-Хасади. Те са започнали да налагат носене на ислямско облекло, а също са убивали хора, които отказват да им се подчинят.