Новите либийски власти обещаха да изправят пред съда убийците на Муамар Кадафи. Решението идва след изсипалите се международните критики относно обстоятелствата около смъртта на бившия диктатор.

Припомняме, ООН, „Амнести Интернешънъл", САЩ и други страни поискаха да се проведе разследване по случая. От преходния национален съвет уточниха, че такова разследване вече се води.

Сигурни сме, че случилото се е било индивидуален акт, а не действия на революционерите или на националната армия. Който е виновен за смъртта на Кадафи, ще бъде изправен пред съда и ще получи справедлив процес, посочиха още от съвета.

Припомняме, Муамар Кадафи, който оглавяваше Либия в продължение на 42 години, загина в своята „малка родина" - град Сирт, след като беше пленен от поддръжници на Преходния съвет.

В световните медии се разпространиха видеоматериали, заснети с мобилен телефон, които показват действията на бунтовниците след залавянето на полковника. Пред медиите „застана" и младеж, който твърди, че направил смъртоносния изстрел, а след това е взел и златния пистолет на Муамар Кадафи.