Военновъздушните сили на Либия нанесоха удар по опозиционните демонстранти по улиците на втория по големина град в страната - Бенгази. До този момент няма данни при удара да има загинали или ранени протестиращи.

Според очевидци от небето над Бенгази „заваляли" бойни снаряди.

По-рано катарската телевизия „Ал-Джазира" съобщи, че на страната на въстаналите либийци в Бенгази са се присъединили и полицейските части, в резултат на което градът е попаднал под контрола на противниците на режима на Муамар Кадафи.

Освен Бенгази, има още няколко града, които са паднали в плен на протестиращите. Сред тях е град Сирт.

Междувременно, един от влиятелните либийски регионални лидери Ареф али-Найед, се присъедини към протестиращите и призова за обединение срещу правителството на Кадафи.

След въздушната атака един от ключовите министри - на правосъдието, обяви своето решение да напусне поста си. Като мотив политикът изтъкна, че не иска да участва в жестокостите и неправомерното използване на сила срещу демонстрантите.

По-късно либийските власти започнаха мащабна операция с използване на огнестрелно оръжие в опит да разпръснат демонстрацията в Триполи.

По данни на телевизионния канал „Ал-Джазира" срещу протестиращите се използва военна авиация, в либийската столица е прекъснато телефонното съобщение.

Според Международната федерация по правата на човека демонстрантите са установили контрол, след като части на армията са отказали да използват сила срещу протестиращите.

По данни на организацията от началото на протестите и безредиците в Либия са загинали между 300 и 400 души. При стълкновенията в Триполи между протестиращи и привърженици на реда днес са загинали 61 души.

По-рано днес беше съобщено, че протестиращите в либийската столица Триполи са подпалили сградата на правителството.

По данни на Агенция Франс прес сградата е била подпалена през нощта. Има засегнати и полицейски участъци. Разграбен е бил също и офисът на държавната телевизия.

Засега няма потвърждение на информациите, че либийският лидер Муамар Кадафи е напуснал страната.

Обстановката се усложнява допълнително заради слухове, че протестиращи младежи и привърженици на режима откраднали оръжие от бази на силите за сигурност.