Германският канцлер Ангела Меркел, която наскоро заяви, че е наложително санкциите срещу Русия да бъдат обвързани с прилагането на споразуменията от Минск, вярва, че това е абсолютно логична стъпка, съобщават руски медии.

Припомняме, на срещата на върха на ЕС лидерите вчера вечерта взеха решение да обвържат санкциите срещу Русия с изпълнението на минските споразумения.

Продължаването на санкциите ще зависи от изпълнението на договореностите и успешното им реализиране до края на годината.

Поводът за наложените санкции през юли и септември (2014 г. - б.р.) е атаките на сепаратистите, с подкрепата на Русия, в регионите Донецк и Луганск. И само когато бъде потвърдена териториалната цялост на Украйна, поводът за тях ще отпадне, каза тя на пресконференция след двудневната среща на върха на ЕС в Брюксел.

Абсолютно логично е, че ние свързваме едното с другото, всички са съгласни, че санкциите могат да бъдат отменени след изпълнението на споразуменията от Минск, обясни Меркел.

По думите й логиката на посоченото по горе съответства на поведението на Запада.

Ние заявихме, че ще бъдат налагани санкции, когато има определен повод, и ще бъдат премахнати, когато няма повод, констатира канцлерът.

Вчера Кремъл определи като "нелогична" стъпка обвързването на санкциите със споразуменията.

Меркел коментира и други теми.

Тя заяви, че европейските лидери искат успешен завършек на иранските ядрени преговори, но добави, че споразумението трябва да бъде надеждно.

Ние чухме за развоя на преговорите и потвърждаваме отново, че е желателно да достигнем до успешен край в тези разговори с Иран", сподели тя.

„Обаче споразумението трябва да бъде надеждно", добави тя.

По-рано стана ясно, че продължаващите вече седмица ядрени преговори между Иран и световните сили в Швейцария ще продължат в сряда.

Канцлерът коментира и ситуацията с Гърция.

Според нея Атина трябва да се придържа към „всеки параграф" от постигнатото през февруари споразумение за удължаване на международната спасителна програма с еврозоната.

„Всеки параграф от споразумението се брои", изтъкна тя, допълвайки, че следващата стъпка към разрешаване на гръцката криза е премиерът Алексис Ципрас да представи списък с конкретни реформи през следващите дни.

Гърция може да излезе с нови предложения за икономически реформи по проблеми като пенсиите и данъците „стига те да имат същия ефект" като съществуващите ангажименти, поясни Меркел и добави, че предложенията ще бъдат оценени от европейските институции.

Според нея Гърция няма да получи пари докато не проведе реформи.