Шефът на Международната агенция за атомна енергия Юкия Амано заяви, че няма прогрес по отношение изясняване на опасенията за иранската ядрена програма и че разговорите с Техеран понякога „се движат в кръг", съобщи Ройтерс.

Това не е правилният начин за решаване на въпроси от такова голямо значение за международната общност, включително за Иран", каза генералният директор на МААЕ Амано пред Управителния борд на организацията.

По думите му Иран напредва в разработването на конструкция за изследователски реактор с тежка вода, центрофуги за обогатяване на уран и нарастват запасите на обогатен уран.

Тези действия са в ясно противоречие с приетите от Управителния борд на МААЕ и Съвета за сигурност на ООН резолюции", подчерта Амано.

Отнасяйки се до опитите на МААЕ от началото на 2012 година да обвърже Техеран по отношение на спорната ядрена програма на Ислямската република, Амано заяви: "Агенцията има солидна основа за отправяне на молба за изясняване на връзката за възможно военно измерение" на иранската ядрена програма.

Междувременно Русия вярва, че „Шесторката" ( петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН и Германия) и Иран трябва да проведат разговори възможно най-скоро и Москва предлага да се проведат в казахстанския град Алмати. Това заяви пред журналисти заместник-външният министър на Русия Сергей Рябков, цитиран от „Гласът на Русия".

„Не ние е грижа толкова много къде ще бъде срещата, а трябва всички страни да участват в разговорите. Вече проведохме два резултатни кръга от преговори в Алмати, така че можем да се обвържем с това място", каза той.