Правителството на японския премиер Наото Кан оцеля във вота на недоверие, предаде АП. Преди гласуването премиерът обяви, че ще напусне поста си след стабилизиране на поразената от земетресение, цунами и ядрена авария азиатска страна.

Кан заяви пред членовете на своята партия, че се чувства отговорен за излизането на страната от кризата. Неговият коментар дойде непосредствено преди внесения от опозицията вот на недоверие, който разцепи и управляващата партия.

В момента, в който възстановяването от земетресението влезе в релси, ще предам отговорността на по-младите", каза Кан и допълни, че все още не е овладяна кризата в АЕЦ „Фукушима" и той е длъжен да направи всичко по силите си, за да се справи с нея.

В сряда най-голямата опозиционна сила, Либералната демократическа партия, внесе вот на недоверие, подкрепен от две по-малки партии. Въпреки че управляващите имат мнозинство, проучванията показват, че много от съпартийците на Кан не го подкрепят.

Наото Кан, който зае премиерския пост преди година, е сериозно критикуван заради забавянето на строежа на временни жилища за евакуираните след труса на 11 март, както и заради липсата на лидерски качества. През 90-те той направи кариера като здравен министър, но е напълно незабележим на сегашния си пост, като даже преди бедствието имаше 20% популярност.

Според анализатори, Наото Кан, който е пети премиер на страната за 4 години, е оглавил правителството само заради провала на останалите лидери на Демократическата партия.