Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че всичко показва, че Иран доставя дронове на Русия.

Въпреки че не даде повече подробности за разкритията на разузнаването на Алианса, той увери, че военният съюз "следи отблизо действията на Иран".

Столтенберг призова всички държави, включително Техеран, "да не подкрепят незаконната война на Русия срещу Украйна".

На пресконференция с новия премиер на Швеция Улф Кристершон лидерът на НАТО заяви, че е "немислимо съюзниците да не пристъпят към действие, ако Швеция и Финландия бъдат подложени на натиск под каквато и да е форма".

Двете скандинавски страни кандидатстваха за членство в Алианса през юли.

Вчера Европейският съюз обяви, че ще наложи допълнителни санкции на Иран заради използването на негови дронове при руски удари срещу Украйна.

ЕС удря Иран със санкции заради дроновете за Русия

ЕС удря Иран със санкции заради дроновете за Русия

Съюзът събрал доказателства, че безпилотните апарати се използват за удари срещу Украйна

Русия пък се закани, че ще направи преоценка на сътрудничеството с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, ако той изпрати експерти в Украйна, за да инспектират дронове, които според западните сили са произведени в Иран и използвани от Москва в нарушение на резолюция на ООН.

Киев обвини Москва, че използва ирански дронове камикадзе "Шахид-136", които се взривяват при удар, при поредица въздушни удари срещу Киев. Изображения, публикувани в социалните мрежи, показват дронове с делта крило, подобни на иранския модел, които са били използвани при нападението срещу украинската столица .

Държавният департамент на САЩ вече съобщи, че според него ирански дронове са били използвани при атаката срещу Киев в час пик вчера сутринта. Говорителят на Белия дом Карин Жан-Пиер обвини Техеран в лъжа, когато страната отрече Русия да използва ирански дронове в Украйна.

Русия къса с Гутериш, ако прати инспектори за дроновете

Русия къса с Гутериш, ако прати инспектори за дроновете

Москва е нервна и заради зърнената сделка

Лидери от цяла Европа вече предупредиха, че използването на ирански дронове ще доведе до сериозна ескалация на конфликта и вероятно ще бъде повод за налагането на нови санкции срещу Иран.

Техеран категорично отрича да е доставял дроновете на Москва. Москва също вече отрече нейните сили да са използвали ирански дронове за атака срещу Украйна.

Известно е обаче, че Русия използва безпилотни летателни апарати, произведени в Иран, поне от август тази година. Става въпрос за дронове камикадзе от типа "Шахид-136".

Тези летателни апарати се движат с ниски скорости на ниска височина, което ги прави лесни мишени за конвенционалната противовъздушна отбрана. В същото време е реалистично да се предположи, че Русия е постигнала известен успех в нанасянето на удари с тях.

Русия отрича да използва ирански дронове срещу Украйна

Русия отрича да използва ирански дронове срещу Украйна

Има подозрения, че такива безпилотни апарати са използвани в ударите по Киев