Осем либийски кораба са потопили силите на НАТО при въздушна атака тази нощ срещу пристанищата на Триполи, Хумс и Сирт, съобщи БиБиСи.

В становище на Алианса се посочва, че „решителните действия" са били предприети, за да се ограничи възможността на полковник Кадафи да напада цивилни. Въздушните атаки на НАТО демонстрират решителността на организацията да защитава цивилното население, използвайки подходящите и пропорционални сили, продължава то.

Всички атакувани плавателни съда бяха военни кораби, без цивилни на борда, увери контраадмирал Ръсел Хардинг, заместник командващ на операциите на НАТО в Либия.

Засега не се съобщава дали нападението на Алианса е нанесло щети на други обекти, освен на корабите.

Междувременно либийската позиция призова за повече международна помощ срещу режима на Кадафи. Бунтовниците настояват за подкрепа най-вече в районите, западно от столицата Триполи. Според техен лидер хората там са обект на постоянни атаки от силите на Кадафи. Същевременно се изчерпват запасите от вода и хранителни продукти.

По думите на Ахмед Бемуса НАТО не предприема достатъчно усилия, за да спре нападенията на правителствените военни. Той настоя и за създаването на хуманитарен коридор, чрез който да бъдат доставени провизии и който да бъде под международен мониторинг.

Ройтерс съобщава още, че Европейският съюз обмисля затягане на санкциите срещу режима на Муамар Кадафи чрез съставянето на "черен списък" на либийските пристанища, през които не може да се изнася суров петрол и да се внасят горива".

Гражданската война в Джамахирията нанесе сериозни щети на рафинериите и полковникът спешно се нуждае от внос на горива за своята армия и за гражданския транспорт в районите под свои контрол, отбеляза агенцията.

По-късно днес либийското правителство обяви, че е готово да изтегли войските си от градовете при условие, че НАТО прекрати въздушните атаки и бунтовниците се изтеглят, съобщи ЮПИ.

Готови сме да оттеглим нашите войски от градовете, заяви Муса Ибрахим, говорител на правителството. Той допълни, че  либийското предложение е за отдръпване на повече войски в сравнение от последния път.

До момента Либия даваше сигнали, че може да прекрати огъня през март, но така и не се стигна до споразумение.