Основната цел на гръцкото правителство е да остане в еврозоната и да намери общоевропейско решение на финансовите проблеми на страната, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас в реч пред Държавния институт за международни отношения в Москва.

В речта си Ципрас се е зарекъл, че ще даде най-доброто от себе си, за да намери работещо решение за свръхзадлъжнялостта на страната си.

Спекулациите относно възможното излизане на Гърция от еврозоната започнаха през 2012 г. на фона на финансовата криза на страната. След като гръцките финансови проблеми продължават и до днес и дори се засилиха, през 2015 г. дебатите относно излизането на Гърция от еврозоната отново изплуваха на повърхността.

Въпреки това в речта си Ципрас увери, че Гърция иска да остане в еврозоната.

Гръцката управляваща крайнолява партия СИРИЗА дойде на власт през януари с обещанието да преразгледа условията на спасителната програма, диктувани от Тройката международни кредитори, включваща ЕС, ЕЦБ и МВФ. Патовата ситуация около спасителната програма създаде голяма несигурност по отношение на бъдещето на Гърция в еврозоната.

Общият дълг на Гърция към международните кредитори към момента възлиза на около 270 млрд. долара.