Четири години след като бившият финансов министър на Гърция Янис Варуфакис се сблъска с колегите си от страните от Северна Европа по отношение на мерките за строги икономии и облекчаването на дълга, той отново води борба със своя стар враг, разказва британският в. "Гардиън".

Този път той се надява да създаде приятели, а не врагове: в края на този месец Варуфакис ще се опита да убеди избирателите да го изберат за евродепутат - не в родната му Гърция, а в Германия.

Но по пътя той също така успява да отчужди старите си съюзници, които твърдят, че неговата кампания не е толкова "демократизираща Европа", колкото раздробяваща левия електорат във времена на възраждане на крайната десница.

Заедно с австрийско-германския икономист Даниела Плач и хърватския философ Сречко Хорват, Варуфакис е един от тримата паневропейски кандидати, които се състезават на евроизборите на 26 май с "Демокрация в Европа", малка германска политическа партия, която от своя страна е разклонение на Движението за демокрация в Европа 2025, или накратко DiEM25.

Германски кандидат представлява разклонението на DiEM25 в Гърция - MeRA25 - преднамерен ход, изтъкна Варуфакис в документален филм за неговата предизборна кампания, за да "даде да се разбере, че сегашната борба не е между гърците и германците", а "между прогресивните рационални хуманистични политики, от една страна, и авторитаризма, от друга".

Варуфакис и Хорват успяха да впишат имената си в бюлетините в Германия, просто като се регистрираха навреме като жители на Берлин пред местните власти. Германското право гласи, че кандидатът трябва да е гражданин на страна членка на ЕС и да е пребивавал в Германия в продължение най-малко на шест месеца.

"Ние сме повече германци от германците", коментира Хорват, кандидат номер три в листата зад Варуфакис и Плач, допълвайки: "Ние просто следваме правилата."

DiEM25 призовава за "нов зелен курс за Европа" под формата на 500 млрд. евро годишни инвестиции в екологично чиста инфраструктура и възобновяема енергия и предлага директно излъчване на европейските срещи на високо равнище и заседанията на Европейската централна банка.

За да привлече вниманието към своите политики, партията до голяма степен е избягвала конвенционалните методи за водене на предизборна кампания, като улични митинги например, а вместо това е разчитала на подкрепата на знаменитости. Тази седмица, по-късно от конкурентите си, DiEM25 постави 1000 плаката в Берлин с образа на бившата актриса от сериала "Спасители на плажа" Памела Андерсън, която не е член на партията, но се определя като поддръжник.

Снимка 422719

В изявление Андерсън отбеляза, че е подкрепила DiEM25, защото "те са единствените, които предлагат всеобхватeн и вдъхновяващ зелен нов курс за Европа. (...) Знам, че този плакат е малко налудничав. Но е време да се измъкнем оттам и да направим всичко необходимо, за да привлечем вниманието на хората".

Хорват заяви, че са решили да използват модел на "Плейбой", превърнала се в активистка в предизборната си кампания, "защото германските политически плакати са покъртително скучни", но също така "защото не трябва да бъде просто така щото Стив Банън да изследва нови форми на политическо действие и агитация, трябва да използваме нашето въображение и да подкопаем господстващата парадигма на политическата комуникация".

Но подходът на партията към предизборната кампания също така отблъсна много политици от една политическа партия, кото показаха солидарност с каузата на Варуфакис в разгара на гръцката дългова криза.

"По принцип аз съм привърженик на идеята гръцки политик да се кандидатира като евродепутат в Германия", изтъква ветеранът евродепутат от крайнолявата партия "Левица" Габи Цимер, допълвайки, че "не на последно място, защото германското правителство е един от най-големите привърженици на суровите мерки за строги икономии в Южна Европа. Но започвам да се съмнявам, че г-н Варуфакис наистина е ангажиран с каузата, за която той твърди, че се бори".

Делегати от "Левица" посетиха Атина в разгара на гръцката дългова криза, за да покажат солидарност с бившата партия на Варуфакис "Сириза", а нейният съпредседател Катя Кипинг присъства на учредяването на DiEM25 в Берлин през 2016 г. Но съобщението на бившия гръцки финансов министър, че ще се откаже от мястото си на евродепутат "в рамките на седмици", след като бъде избран, обърка много от бившите му съюзници.

"DiEM25 казват, че искат да демократизират Европа, но Варуфакис казва, че ще се оттегли от поста си, за да проведе предизборна кампания за гръцките парламентарни избори през есента", отбеляза Цимер, която е член на Европейския парламент от 2004 г. насам, добавяйки: "Това е абсурд и има много малко общо с демокрацията. Ако искате да укрепите демокрацията, трябва да укрепите Европейския парламент. Много е разочароващо."

За разлика от Гърция, в Германия няма праг за влизане в Европейския парламент. На предишните евроизбори през 2014 г. сатиричната група "Партията" успя да си осигури депутатско място с едва 0,6 процента от гласовете, а по собствените изчисления на DiEM25 партията ще има нужда от не повече от 300 000 гласа, за да изпрати заемащия челно място в листата ѝ в Европарламента.