Хания и Абас при подписването на коалиционното споразумениеЕС е възобновил контактите си с новите министри от коалиционно правителство на Палестинската автономия, които не са членове на Хамас, съобщава ИТАР ТАСС.

По думите на Кристина Галлах, прессекретар на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Хавиер Солана вчера се е провела среща между отговарящия за политическите отношения между ЕС и Близкия Изток се срещнал с новия министър на външните работи в палестинското правителство Зияд Абу Амр.

"Абу Амр е независима фигура, която няма връзки с Хамас и затова нищо не пречи на ЕС да подържа контакти с него, както и с други членове на кабинета, които не са от радикалната групировка".

Припомняме, че ЕС прекрати политическите си връзки с предишното палестинско правителство веднага след победата на Хамас на парламентарните избори в началото на 2006 г. причината бе, че кабинетът на Исмаил Хания отказа да изпълни трите искания на така наречения Близкоизточен квартет - да се откаже от насилието срещу Израел, да признае правото му на съществуване като държава и да спазва постигнатите до онзи момент договорености между израелските и палестинските власти.