Засилва се натискът от западните страни за налагането на забранена за полети зона над Либия. Великобритания и Франция работят по създаването на резолюция, чрез която подобно ограничение да влезе в ход, съобщава БиБиСи. Усилията в тази насока са съгласувани със САЩ и Германия.

По-рано британският външен министър Уилям Хейг посочи, че зоната ще бъде създадена в отговор на информацията, че либийският лидер Муамар Кадафи пуска в действие бойни хеликоптери срещу цивилно население.

Припомняме, вчера правителствени части нападнаха с подкрепа от въздуха позиции на бунтовниците. Най-силни бяха атаките на лоялни на Кадафи войници срещу богатия на петрол град Рас Лануф. За престрелки бе съобщено още в градовете Завия и Мисрата.

И днес Рас Лануф стана обект на въздушни удари от военен изтребител, съобщиха по-късно световните агенции.  Само в рамките на няколко часа бяха предприети четири въздушни атаки.

Междувременно, НАТО взе решение да увеличи полетите над Либия на самолети, снабдени със системата АУАКС. Обикновено Алиансът изпраща самолети за електронно разузнаване в навечерието на мисии за военна интервенция с цел да се предотврати ескалация на въоръжен конфликт.

По-рано днес либийската държавна телевизия отрече Муамар Кадафи да е предлагал на бунтовниците да обсъдят неговото оттегляне. Преди това катарският сателитен канал Ал Джазира обяви, че той е направил това предложение пред Либийския национален съвет в източния град Бенгази. Бунтовниците обаче го отхвърлили с аргумента, че почетното оттегляне би било оскърбително за либийците, убити при бруталните мерки с цел смазване на народните протести.

Нещо повече, министерството на външните работи на Либия обвини Франция, Великобритания и САЩ в заговор срещу Триполи. Външният министър Муса Куса заяви, че те осъществяват контакти със сепаратистите, които са предатели на Либия и се намират в източната част на страната.

По думите му Западът иска да раздели страната. Колониализмът се завръща, има заплаха за суверенитета и единството на страната, коментира още Куса и добави, че е разочарован от последното изказване на Барак Обама. Припомняме, американският президент предупреди поддръжниците на Кадафи, че ще понесат отговорността за насилието в страната.

В четвъртата седмица от размириците, обхванали страната, вече никой не отрича, че ситуацията в Либия придобива облика на гражданска война, коментира СиЕеЕн. По последни данни жертви на безредиците са станали поне 1 000 души. Хиляди други както либийци, така и работещи в северноафриканската страна чужденци, напускат почти ежечасно Либия.  Около 15-20 000 души преминават границите на страната всеки ден.

БиБиСи цитира думите на заместник-генералния секретар по хуманитарните въпроси Валери Амос, според която повече от един милион души, които се намират на територията на Либия или вече са напуснали страната, ще се нуждаят от хуманитарна помощ. По данни на организацията за издигането на бежански лагери, провизии с вода, храна и медикаменти, са необходими поне 160 милиона долара.