Папа Франциск се срещна с кубинския лидер Раул Кастро по време на посещението си в кубинската столица Хавана. Това са съобщили говорители на Ватикана. По-рано Кастро благодари на папата за помощта му за подобряването на отношенията между Куба и САЩ.

Преди това главата на римокатолическата църква проведе частна среща с бившия лидер Фидел Кастро, по време на която двамата са разисквали основните проблеми на света днес, а накрая са разменили като подаръци свои книги. По желание на двамата, официални снимки не са направени и няма да бъдат разпространени.

Духовният лидер на католиците по-рано отслужи меса на открито на Площада на революцията в Хавана, на която по данни на Ватикана са присъствали около 300 000 души.

Франциск пристигна на карибския остров вчера и ще остане до вторник.

Франциск, който е първият водач на Римокатолическата църква от Латинска Америка, е третият папа, който посещава Куба. Йоан Павел II и Бенедикт XVI също отслужиха меса на Площада на революцията и се срещнаха с комунистическото държавно ръководство съответно през 1998 и 2012 г.

Тези посещения помогнаха за разгръщането на свободата на вероизповеданието за католиците в страната, където атеизмът бе нормата след комунистическата революция от 1959 г. Понастоящем 60 процента от кубинците са кръстени, но само 2 процента ходят редовно на църква.

Папа Франциск, който помогна да се постигне историческото сближаване между Вашингтон и Хавана, ще отпътува за САЩ във вторник. Той ще остане там до 27 септември и ще посети Вашингтон, Ню Йорк и Филаделфия.