Външният министър на Полша призова Франция да прекрати военна сделка за 1,2 милиарда евро с Русия, подчертавайки, че тя ще бъде използвана за заплахи срещу страни от Източна Европа, съобщава Ройтерс.

Сделката между Париж и Москва се отнася до закупуване на два френски хеликоптероносача „Мистрал".

Франция е под натиск от Вашингтон и някои европейски партньори с цел преразглеждане на доставките на френска военна техника за Москва. Париж бе категоричен, че ще преразгледа сделката през октомври, но не и преди това.

Договорът е от 2011 година.

Военното министерство на Русия предупреди Франция през март, че ще трябва да плати цената им по договор и допълнителни финансови наказания, ако анулира контракта.

Първият хеликоптероносач, „Владивосток", ще бъде доставен в края на 2014 година, а вторият, „Севастопол", през 2016 година.

Запитан дали Франция трябва да достави двата плавателни съда, Радослав Шикорски заяви пред френския вестник Le Monde: „Не, защото руските генерали вече обявиха, че тези кораби ще бъдат използвани да заплашват съседите на Русия в Черно море и това означава европейските партньори. Не мисля, че Франция иска да бъде в позиция на доставчик на ефективни оръжия на агресор".

Шикорски говори преди посещението на френския президент Франсоа Оланд в Полша в сряда.

Американският президент Барак Обама ще разговаря с Оланд в Париж в четвъртък. Според американски официални лица Обама ще повдигне темата за договора, за да окаже натиск върху Париж.

Американски конгресмени призоваха Франция да отмени сделката и предложиха НАТО да ги купи или да ги вземе под наем.

Руският президент Владимир Путин ще се срещне с Оланд в Париж в четвъртък.