Не е възможно започване на процедура за назначаване на Михаил Саакашвили на длъжността премиер на Украйна до 11 декември 2015 година. Това заявява президентът на страната Петро Порошенко в отговор на петиция на граждани, публикувано на официалния сайт на президентството, цитирано от РИА „Новости".

Преди около две седмици съобщихме, че онлайн петиция, настояваща за назначаването на губернатора на Одеска област Михаил Саакашвили като министър-председател на Украйна, е получила достатъчно подкрепа, за да бъде разгледана от Порошенко. Около 30 хил. души са подписали петицията за назначаването на Саакашвили, бивш президент на Грузия. След преминаването на прага от 25 хил. подписа, по закон Порошенко е задължен да се занимае с въпроса.

„Назначаването на нов министър-председател трябва да бъде предшествано от оставката на предишния", отбелязва президентът.

Междувременно според действащото законодателство Върховната рада не може да разгледа въпроса в рамките на една година след одобрението на програмата на кабинета.

Порошенко припомня, че програмата за действия на кабинета, оглавяван от Арсений Яценюк, е одобрена на 11 декември 2014 година.

В допълнение са необходими условия за начало на по-горе посочената процедура за назначаване на премиер на Украйна, които трябва да включват личното съгласие на кандидата с назначения на тази длъжност, отбелязва президентът.

Саакашвили, който е издирван в Грузия по обвинения в незаконно присвояване на обществени средства и злоупотреба с власт, по-рано заяви, че не вижда себе си като ръководител на украинското правителство.

Бившият президент на Грузия получи от Порошенко украинско гражданство, а след това го назначи като губернатор на Одеса през май тази година.