Месеци преди да бъде убит през май 2011 година лидерът на „Ал Кайда" Осама бин Ладен „напълно" е бил насочил усилията си към извършване на терористична атака в „сърцето" на САЩ. Това пише „Вашингтон пост", позовавайки на декласифицирана информация.

Също така се е опитвал да постигне примирие с Пакистан и да сформира съюз от джихадистки групировки.

Американското правителство декласифицира документи във връзка със съдебен процес в Ню Йорк срещу пакистанеца Абид Насир. Подробната информация е взета от скривалището на Бин Ладен в град Аботабад.

От документите става ясно, че Осама е подготвял нов терористичен удар срещу САЩ и е изготвял стратегии, за да постигане целта си. Бившият лидер на терористичната групировка подчертал, че не е достатъчно малкото проливане на кръв.

Виетнам е далеч по-скъпоструващ на САЩ от Афганистан, съюзниците на „Ал Кайда" трябва да убият 100 пъти повече хора в сравнение със загиналите във Виетнам ( около 60 хиляди американски войници загиват във Виетнам - б.р.), отбелязва изданието, позовавайки се на документите.

„Вашингтон пост" продължава, че Осама бин Ладен е възнамерявал да сключи локално примирие с Пакистан и с фракции в Северна Африка.

Седмици преди да бъде убит Осама е заявил, че е необходима „голяма операция в САЩ, която да засегне сигурността и да доведе до истерия сред 300 милиона американци".

Авторитетното американско издание допълва, че ръководството на „Ал Кайда" е разтърсено от водената от САЩ война с безпилотни самолети, но все още има големи амбиции.