Премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон обяви, че обмислял възможността за свикване на избори в автономната испанска област, но изключва такава опция, защото "няма достатъчно гаранции" за оправдаване на свикването на изборите.

Това обяви Пучдемон в реч пред парламента на Каталуния, след като по-рано днес отмени реч, в която се очакваше да свика избори в областта.

Каталуния разпуска парламента и насрочва избори за 20 декември?

Каталуния разпуска парламента и насрочва избори за 20 декември?

Пучдемон трябваше да направи извънредно изявление

"Ние сме разочаровани да видим, че настояванията и натискът за отговорност са налице за някои, докато другите остават напълно безотговорни", подчерта той. 

По думите му, каталунското общество е довело нещата до тук (на ръба на независимост от Испания, б. р.), като той се е опитал да съхрани спокойствието и да проучи всички възможности, които са в неговите правомощия.

"Трябва да останем ангажирани с мира и гражданското отношение. Само по този начин в края на краищата можем да надделеем", предупреди Пучдемон.

"От каталунския парламент зависи да определи какво да стори с прилагането на чл. 155" от Конституцията на Испания, който централното правителство в Мадрид задейства и с който се суспендира автономията на Каталуния. По думите на Пучдемон, задействането на чл. 155 е злоупотреба, която е незаконна.

Междувременно вицепремиерът на Испания Сорая Саенс де Сантамария говори пред испанския сенат, по време на заседанието на комисията, която се занимава със задействането на чл. 155.

"Ние трябва да гарантираме самоуправление в Каталуния и да защитим общите интереси на всички испанци", подчерта Сантамария.

"Никое правителство не може да приеме, че съвременната демокрация не е напълно действаща в цялата страна, но точно това се случва в Каталуния чрез действията на нейното правителство", допълни вицепремиерът.

Сантамария изтъкна, че "отцепването е път за никъде, който трябва да достигне до точката си на връщане, връщане към законността".

"Винаги е имало липса на отговорност в рамките на правителството на Каталуния. Това не започна като кауза за независимост, а от чиста безотговорност, докато станахме свидетели на нарастване на нетърпимостта към правилата, към хората, които мислят по различен начин и към истината", подчерта испанският вицепремиер.

В Сената Сантамария заяви: "Ние се срещахме с представители на каталунското правителство по-често, отколкото с тези на която и да е друга област, а ръководителите на това правителство пътуваха до Каталуния по-често, отколкото в която и да е друга област. Отказвайки да се съобразят със закона, те посяха недоверие. Пораженията върху социалната хармония са поразителни; щетите върху доверието са много дълбоки. Те изкараха институционалните проблеми по улиците на Каталуния и в домовете на каталунците."

Тя допълни, че Пучдемон упорито отказвал да се яви в испанския парламент.