Руският президент Владимир Путин посрещна в Крим бившия италиански премиер Силвио Берлускони на паметника, посветен на загиналите в Кримската война бойци от Сардинското царство, недалеч от горите на Гасфорт, съобщи РИА Новости.

През 1882 година италианците избрали да изградят гробище на своите сънародници в този град. На върха построили параклис от мрамор, подобен на Балаклавския мрамор. Под параклиса е била криптата, до която водели няколко стъпала. Некрополът е бил опасан от каменна ограда. Поддръжката е била от италианското правителство, състоянието на гробището е наблюдавано от консула, който е идвал от Одеса.

По време на отбраната на Севастопол гробището неколкократно е преминавало във владение на едните и другите воюващи страни. Некрополът е разрушен, останките му са разграбени в края на 50-те години.

През септември 2004 г., в подножието на Гасфорт е построен паметник, посветен на паметта на загиналите войници в Кримската война от Кралство Сардиния.

По-рано, руският президент Путин заяви, че в продължение на дългогодишното сътрудничество с Берлускони са създали добри, приятелски отношения. В края на юни, Берлускони дойде при Путин на частно посещение в Алтай. Преди това те се срещнаха на 11 юни при посещението на руския президент в Италия.

Берлускони е една от малкото европейски политици, които поддържат напълно руската позиция на украинската криза. Той определи действията на западната дипломация към Русия след присъединяването на Крим като "безразсъдни и далеч от конструктивния дух".

Освен това, ветеранът на италианските политици критикуваше решението за преустановяване на срещата във формата на "Г-Осем" с участието на Русия, наричайки го "антиисторическо и контрапродуктивно".

В Италия Берлускони, според последните проучвания, е на седмо място по известност с 27% в личен рейтинг.