Между САЩ и Русия има поне едно общо нещо - тяхната готовност да отслабят Европейския съюз, коментира пред СиЕнБиСи вицепрезидентът на Европейската комисия Юрки Катайнен.

Докато европейските избиратели се подготвят тази седмица за избор на нови депутати в Европейския парламент, има много дебати за предизвикателствата в рамките на съюза. Въпреки това външните предизвикателства никога не са били толкова тежки, допълва Катайнен.

"Страни като Русия, Китай, но също и Съединените щати ни предизвикват много повече, отколкото преди", коментира той в Брюксел.

"За първи път в историята сме в ситуация, в която президентът на САЩ и президентът на Русия изглежда споделят една и съща гледна точка за Европа: колкото по-слаба, толкова по-добре, защото мислят, че е по-добре за тяхната собствена страна, което очевидно не е правилно", обяснява вицепрезидентът на ЕК, който е и бивш премиер на Финландия.

Меркел: Да се противопоставим на "продажните политици"

Меркел: Да се противопоставим на "продажните политици"

Себастиан Курц също носи вина за скандала, посочи германският министър Хайко Маас

Трансатлантическите отношения са особено предизвикателни за ЕС, откакто Тръмп е президент от 2016 г., а различията са ясни по въпроси като изменението на климата и търговията.

Но отношенията на ЕС с руския президент са още едно предизвикателство.

По същество ЕС е в противоречие с Русия, особено от 2014 г., когато Москва анексира Крим и 28-членният блок реши да наложи санкции срещу Кремъл.

Според Катайнен, Русия също е отговорна и за насърчаването на някои популистки партии, които разтърсват ЕС и представляват вътрешно предизвикателство. "Европейският съюз е изправен пред предизвикателства отвътре", допълва той  във връзка с националистическата реторика, която нараства в ЕС.

"(Тези партии) искат да отслабят и раздробят ЕС - а някои от тях също имат много тясна връзка с Русия, към президента Путин. Така че Русия очевидно е финансирала някои от тези партии, те са се намесили в нашите демократични процеси, например референдуми или национални избори, за да отслабят ЕС, за да създадат разделение между хората вътре в страната", коментира той.

Президентът на Австрия назначи новите министри в кабинета на Курц

Президентът на Австрия назначи новите министри в кабинета на Курц

Технократите заменят политиците от крайнодясната Австрийска партия на свободата

В Австрия европейските избори бяха замъглени от скандал, включващ заместник министър-председателя на страната. Хайнц-Кристиан Щрахе бе принуден да подаде оставка, след като бе показано видеото, в което предлага договори с правителството на предполагаема племенница на руски олигарх.

Социологическите проучвания сочат, че националистическите партии могат да спечелят до 30% от местата в Европейския парламент след изборите тази седмица.

Въпреки това, Катайнен е спокоен, че въпреки нарастващия им брой в политиката на ЕС, мнозинството в Европейския парламент и повечето европейски правителства все още са проевропейски.

Свършено е със следвоенния ред, обяви Меркел и постави САЩ до Русия и Китай

Свършено е със следвоенния ред, обяви Меркел и постави САЩ до Русия и Китай

Меркел призова Европа да се обедини и да се изправи срещу САЩ, Русия и Китай