Курската АЕЦ, след временно намаляване на количеството персонал на строителната площадка на Енергоблок-2, работи в щатен режим. Това гласи съобщение на "Росатом" от днес, след като Международната агенция по ядрена енергия (МААЕ)отправи предупреждение за ситуацията около електроцентралата в руската област.

Останалите на обекта специалисти работят в съответствие с графика, а всички системи, които обезпечават работата на съоръженията на енергоблоковете, функционират в нормален режим, се казва още в изявлението на руската държавна компания, цитирано от ТАСС.

Руската федерация въведе режим на "извънредна ситуация" на територията на Курска област във връзка с обстановката в региона след атака на въоръжените сили на Украйна. Прави впечатление, че тази сутрин ТАСС в първото си съобщение говори за "извънредно положение", без да споменава режим на "контратерористична операция", който бе обявен по-рано за три области - Курска, Белгородска и Брянска.

МААЕ се разтревожи за Курската АЕЦ

МААЕ се разтревожи за Курската АЕЦ

Рафаел Гроси призовава всички страни да проявяват максимална сдържаност

Във втора информация от по-късно се посочва, че действията на въоръжените сили на Украйна създават пряка опасност не само за Курската АЕЦ, но и за развитието на ядрената енергетика в световен мащаб. Това е било съобщено и на МААЕ от генералния директор на "Росатом" Алексей Лихачов.

Държавната агенция ТАСС пише, че ситуацията се отразява негативно на нормалната работа на Курската АЕЦ, но и пряко компрометира постулатите за ядрена безопасност и сигурност, формулирани от МААЕ през 2022 г., и по този начин подкопава доверието в ядрената енергетика като цяло.

Курската АЕЦ е разположена близо до град Курчатов.

Тя е една от четирите най-големи атомни електроцентрали в страната и е най-важният възел на Единната енергийна система на Русия, който обхваща 19 региона на Централния федерален окръг на Русия. Делът на Курската АЕЦ в инсталираната мощност на всички електроцентрали в Черноземския регион е повече от 50%, пише ТАСС, като изрично посочва започнатото строителство на Курск АЕЦ-2 в близост до първите мощности.

Украйна превзела газовата станция Суджа, доставяща газ за Европа?
Обновена

Украйна превзела газовата станция Суджа, доставяща газ за Европа?

Не е ясно дали боевете в граничните райони са приключили

АЕЦ "Курск" многократно е споменавана като възможна цел на започналото във вторник, 6 август, украинско настъпление на руска територия. Централата обаче се намира на около 60 км от границата, а до този момент са потвърдени данни за украински напредък само на 30 км.

Според официалната информация руската национална гвардия е засилила охраната на АЕЦ-а, а според "Атомстройекспорт", компанията, която изгражда новите реактори, новият проект вече е прекъснат.

Нито дума от украинските военни за руската Курска област

Нито дума от украинските военни за руската Курска област

На този етап няма прехвърляне на части от Харковска област - нито руснаци, нито украинци

Една от причините за безпокойството на МААЕ е конструкцията на Курската атомна електроцентрала с нейните четири реактора. Центрлата е от поколението реактори с кипяща вода, подобна на Чернобилската централа, която предизвика най-голямата ядрено бедствие в Европа и света през 20 век.

И в Курската АЕЦ е изключително важно поддържането на постоянно електроснабдяване, тъй като всяко прекъсване може да доведе бързо до авария. Рисковете в тази посока обаче са по-големи, отколкото в украинската Запорожка АЕЦ, която бе превзета в първата седмица на войната на Русия срещу Украйна и от началото на март месец 2022 г. се намира под руски контрол. АЕЦ Запорожие бе подлаган за тези две години и половина война нееднократно както на спиране на електрозахранването, така и на обстрел, за който двете страни се обвиняват взаимно. Допълнително през юни 2023 г. руската армия взриви язовира "Каховка", за да спре контраофанзивата на украинската армия, с което застраши пряко охлаждането на АЕЦ Запорожие, за което само миналата седмица отново предупреди МААЕ.

МААЕ: Намалява водата за охлаждане на АЕЦ Запорожие

МААЕ: Намалява водата за охлаждане на АЕЦ Запорожие

Заради високите температури през лятото