Русия иска отмяна на режима за зона забранена за полети над територията на Либия, съобщава ИТАР-ТАСС.

Постоянният представител на Руската федерация при ООН Виталий Чуркин е заявил в Съвета за сигурност, че основната цел на създаването на зона забранена за полети е била защита на гражданското население.

„За съжаление мандатът, даден от Съвета за сигурност за провеждане на операция беше превишен, в резултат на което обект на бомбардировките станаха и граждански обекти и силно пострада и мирното население", е изтъкнал руският представител.

Москва счита, че в условията на новите реалности режимът на зона забранена за полети е загубил смисъл и трябва да бъде анулиран. По думите на Чуркин това анулиране трябва да стане част от усилията на международната общност за нормализиране на обстановката и ликвидиране на последствията от либийската криза.

В същото време той призовава за пълно разследване на всички нарушения на правата на човека в хода на операцията. „Престъпления са извършени от всички страни в конфликта. Укриват се факти за убийства на затворници, насилствени изчезвания, бити, произвол над задържаните", заявява Чуркин.

Според Москва декларацията за създаване на демократична Либия трябва да се подкрепя с реални стъпки от страна на Преходния национален съвет, които да потвърдят неговата привързаност към търпимостта и придвижването напред на процеса за национално помирение.