Военните действия в Украйна може да приключат "преди края на днешния ден", ако Киев нареди на националистите да оставят оръжията си. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Украинската страна може да сложи край на всичко това преди края на този ден; необходима е заповед към националистическите части да сложат оръжията си, необходима е заповед към украинските военни да сложат оръжията си; и те трябва да изпълнят всички искания на Русия. Тогава всичко ще свърши преди края на деня", подчерта той.

Американски експерт: В интерес на Украйна и Запада е войната да свърши възможно най-бързо

Американски експерт: В интерес на Украйна и Запада е войната да свърши възможно най-бързо

Страната би спечелила, ако се превърне в силна демокрация

Коментарът на Песков беше по повод думите на украинския президент Володимир Зеленски, че би искал да прекрати военните действия преди идването на зимата.

Всичко останало са само спекулации на украинския държавен глава, категоричен бе говорителят на Кремъл.

Ориентираме се по изявленията на нашия президент Владимир Путин, че специалната военна операция върви по плана и постига целите си, изтъкна той.

Запитан дали руската страна има някакъв приблизителен срок за приключване на спецоперацията, Песков отвърна лаконично: "Не".

Зеленски: Патова ситуация на бойното поле не е опция за Украйна

Зеленски: Патова ситуация на бойното поле не е опция за Украйна

Загубихме твърде много хора, за да отстъпим територията си, категоричен е президентът

По-рано британският премиер Борис Джонсън заяви, че Зеленски не трябва да бъде притискан от световните сили да приеме лошо мирно споразумение с руския президент Владимир Путин.

Проучване, проведено в края на май, показва, че около 82% от украинците смятат, че Украйна не трябва да отстъпва територии в рамките на мирно споразумение с Русия.

По време на последните преки преговори между Русия и Украйна в Истанбул на 29 март се стигна до обсъждане на план за мирно споразумение, който предвиждаше също извънблоков неутрален статут на Украйна при запазена възможност за членство в ЕС. В него се предвиждаше уреждане на статута на Крим и Донбас да стане на по-късен етап.

Джонсън се бои, че Европа ще притисне Украйна за лошо мирно споразумение

Джонсън се бои, че Европа ще притисне Украйна за лошо мирно споразумение

Послествията щели да са дългосрочна икономическа катастрофа

Впоследствие този план беше оставен настрана, а преговорите практически спряха, като и двете страни се обвиняват взаимно за техния провал. Украинските власти неколкократно дадоха да се разбере, че не са склонни да водят преговори, които предвиждат загуба на територии.

Според бившия началник на британския генерален щаб лорд Ричард Данат обаче руските войски няма да напуснат доброволно окупираните територии на Украйна, а украинският президент Володимир Зеленски ще трябва да приеме, че 10-15% от украинската територия ще остане под руски контрол.