Решението на чешките власти наложат санкции на руското предприятие "Росзагрансобственост" няма да остане без отговор от Руската федерация. Това е още една антируска стъпка с цел конфронтация.  Това се казва в коментара на официалния представител на руското външно министерство Мария Захарова, цитиран от ТАСС.

"Разглеждаме включването от Прага на Федералното държавно унитарно предприятие "Росзагрансобственост" в така наречения национален санкционен списък, който включва замразяване на активите и недвижимите имоти на предприятието в Чешката република, като поредна антируска стъпка, потвърждаваща постоянните намерения за преследване конфронтация с нашата страна, посочи тя. В Чешката република, която има активи в Русия, трябва да разберат, че подобен акт няма да остане без отговор."

Чехия разширява санкциите срещу Русия

Чехия разширява санкциите срещу Русия

Kомпанията управлява много недвижими имоти в Чехия, които са собственост на Русия

Тя подчертава, че за защита на законните си интереси Русия ще предприеме всички необходими действия.

"Очакваме официално уведомление от чешките власти, добави дипломатът. Прага първа прибягна до подобни мерки по отношение на руската собственост, но първенството в такива неприлични въпроси е съмнителна чест и несъмнено ще доведе до щети за инициаторите на подобна кампания", заключи Захарова.

Припомняме, че в сряда чешкото правителство добави "Росзагрансобственост", руска компания, която управлява руски активи в чужбина, към националния списък със санкции.

Чехия ще бъде с Украйна до края на войната

Чехия ще бъде с Украйна до края на войната

Подкрепа от Прага за Киев

Общо става въпрос за 59 поземлени имота с обща площ от 49 271 кв.м. м, по-специално за комплекс от жилищни сгради в Прага, за православната църква на Света великомъченица Людмила, която се счита за главен храм на руското посолство в Чешката република, както и за местата, на които са построени сградите на руските консулства стоят в градовете Карлови Вари и Бърно. Те, според чешки медии, са загубили консулския си статут през май миналата година.

Според чешките власти Русия използва тази земя за други цели и следователно няма причина да продължи да я предоставя безплатно на руската страна.

Чешкият външен министър Ян Липавски заяви, че Русия притежава 42 единици недвижими имоти в Чешката република, които по-рано идентифицира като обекти, използвани за дипломатически цели. По думите на министъра при проверката министерството е установило, че много от тях не изпълняват поставените цели.

Вносът на руски петрол в Чехия се увеличава

Вносът на руски петрол в Чехия се увеличава

Руският петрол е съставлявал 65% от вноса - най-високата стойност от 2012 г. насам

В средата на май чешкото правителство отмени девет декрета от 1970-80 г., които дадоха на СССР правото на безплатно използване на тази земя за дипломатически цели. Сега Чешката република възнамерява да поиска обичайната рента за тези парцели.