През последните месеци интензитетът на руските обстрели в Сумска област на Украйна се е увеличил 2-3 пъти. Това заяви в ефира на Радио "Свобода" губернаторът на областта Владимир Артюх, цитиран от Би Би Си.

Според него през последните два месеца и половина интензивността на обстрела в Сумска област се е увеличила 2-3 пъти.

Артюх заяви, че обстрелите са унищожили от 40 до 50% от жилищния фонд в пограничните селища. Най-мощните удари се нанасят от самолети - през изминалата седмица са регистрирани 111 такива атаки, каза губернаторът.

По думите му продължава евакуацията от пограничните райони на Сумска област. В същото време шефът на Артюх заяви, че няма риск от пробив на границата.

Кремъл заяви в понеделник, че единственият начин да се защити руската територия от украински атаки е да се създаде буферна зона, която да постави руските региони извън обсега на украинския огън, предава "Ройтерс".

Кремъл коментира, след като президентът Владимир Путин повдигна възможността за създаване на такава зона в реч след преизбирането си в неделя.

Путин отказа да даде повече подробности, но каза, че такава зона може да е достатъчно голяма, за да спре оръжия, произведени в чужбина, да нанасят удари по руска територия.

Създаване на буферна зона на украинска територия е ясна индикация, че Москва планира да разшири войната. Това заяви съветникът на украинския президент Михайло Подоляк.

"Това е пряко явно изявление, че войната само ще ескалира", заяви секретарят на президентската администрация Михайло Подоляк пред "Ройтерс" в писмена позиция.

По думите му всичко това е пряко доказателство, че Руската федерация не е готова да живее в съвременни социални и политически отношения, като се вземат предвид абсолютните суверенни права на други страни.

Без пари шефът на Пентагона се опитва да убеди съюзниците да помагат на Украйна

Без пари шефът на Пентагона се опитва да убеди съюзниците да помагат на Украйна

Експерти казват, че Остин ще се сблъска със скептична публика в Европа