Международна конференция за бъдещето на Либия след падането на режима на Муамар Кадафи ще се състои на 1 септември в Париж. Това стана ясно след срещата между президента на Франция Никола Саркози и лидера на либийските бунтовници Махмуд Джибрил, проведена в столицата на европейската страна, съобщават френски медии.

Разговорите в Париж ще бъдат водени от генералния секретар на ООН Бан ки Мун. Участие в конференцията ще вземат и страни, които не са се включили в операцията в Джамахирията, като Бразилия, Индия, Русия и Китай, уточни френският президент.

Четири години след пищното посрещане на либийския лидер в Париж и след предпазливата позиция на Франция към събитията в Тунис и Либия, Никола Саркози демонстрира рязката промяна в тона на страната си към случващото се в африканската държава, отбелязват френски медии.

Той увери бунтовническия ръководител, че Франция ще продължи с военните си действия, насочени срещу силите на Кадафи, докато Преходният съвет на въстаниците не прецени, че те трябва да бъдат прекратени. Ние ще бъдем на страната на арабската улица, всеки път когато арабската улица иска демокрация и свобода, заяви френският държавен глава.

Саркози беше категоричен, че военните акции в Джамахирията ще са факт, докато Муамар Кадафи и неговите последователи не престанат да застрашават живота на либийския народ.

От своя страна лидерът на либийските бунтовници заяви, че силите, верни на полковника, продължават да са активни в южната част на страната, както и в столицата Триполи.

Махмуд Джибрил отбеляза, че Преходният съвет на въстаниците все още разчита на помощта на НАТО. Той не пожела да отговори подробно на въпроса къде според него трябва да бъде съден бившия лидер на страната, като посочи единствено, че Кадафи трябва да бъде съден справедливо.

Джибрил допълни, че планираната за 1 септември конференция трябва да даде ново начало за либийците и да се превърне в символ за изграждането на Либия, основана на справедливост и демокрация. Конкретно от Франция бунтовническият лидер поиска помощ за подготвянето на учебната година в Либия, както и медицинско оборудване и техника за многото пострадали при размириците там.

Джибрил съобщи още, че Преходният съвет иска да изгради нова армия и полиция в Либия, съставени от участници в бунта срещу полковника.