Президентът на Франция Никола Саркози прекъсна ваканцията, за да организира спешна среща на правителството за проблемите с дълга и паниката на световните борси, които удариха целия свят. Това съобщи АП.

От администрацията на Саркози заявиха, че събират всички министри и шефовете на Френската централна банка за обсъждане „ икономическата и финансовата ситуация" в страната.

На събранието ще присъстват съответно министрите на финансите, бюджета, външните работи и европейските работи.

Една от темите, които ще бъде дискутирана, е предложението на финансовия министър за увеличаване на тавана на дълга в еврозоната. Но Германия, която е с най-стабилната икономика за момента не подкрепя идеята за увеличаването му.

Проблемите по дълга афектираха много държави в Европа и САЩ. Саркози и европейските му колеги са критикувани затова, че не работят по проблема, а излизат във ваканция.

След като преди няколко дни агенцията „Стандарт анд Пуур" занижи рейтинга на САЩ, Франция може да бъде следващата държава, която да премине по стъпките на Вашингтон.

В същото време паниката на борсите утихна, а пазарите като цяло се върнаха към нормален режим. Причината е, че Федералният резерв на САЩ обеща да запази рекордно ниското, почти нулево равнище на лихвите, поне до средата на 2013 г.

В резултат търговията на Нюйоркската фондова борса завърши снощи с ръст на основните индекси. Индустриалният Дау Джоунс се повиши с 4%, а високотехнологичният Насдак - с 5,3 %. С повишение на котировките започнаха работа днес и водещите европейски фондови борси.