Свалянето на режима „Кадафи" е вдъхновение за народите по целия свят, в това число и в Сирия, Иран, Китай и Русия. Това заяви Джон Маккейн, сенатор от щата Аризона, който оглави първата след смяната на режима официална делегация на американски конгресмени в Триполи, съобщава БиБиСи.

Ние сме уверени, че днес либийският народ вдъхновява хората в Техеран, Делхи, даже и в Пекин и Москва, заяви сенаторът и подчерта, че либийците ще продължават да вдъхновяват целия свят, показвайки, че диктатурите биха могли да бъдат премахнати и заменени със свобода и демокрация.

Успехите на либийците ще бъдат следени внимателно от целия свят, подчерта сенатор Маккейн.

В американската делегация влизаха и сенатори от Южна Каролина, Флорида и Илинойс. Те се срещнаха с представители на Националния преходен съвет.

Сенаторите подчертаха, че САЩ винаги ще застават на страната на демокрацията и винаги ще подкрепят преходите към нея. Така ще подходим и към Сирия, и към Иран, надяваме се и в Бахрейн и Саудитска Арабия.

По време на срещата стана ясно, че САЩ са готови да си сътрудничат с тези представители на Либия, които народът избере, но съществува вероятност съставът на правителството на повлияе на отношенията.

Джон Маккейн също подчерта, че новите власти в Джамахирията са длъжни в най-кратки срокове да се „справят" с многочислените въоръжени групировки, които все още действат на територията на страната.