Сенатът пожали Матео Салвини, съобщиха италианските медии. Процесът срещу вътрешния министър на Италия заради случая с кораба "Дичоти" ще бъде прекратен.

Днес общо 232 депутати от двореца "Мадама" подкрепиха предложението на Маурицио Гаспари да не се отнема имунитетът на Салвини.

Според Гаспари, блокирайки 177-те имигранти от кораба на пристанището в Катания, Салвини всъщност е действал в защита на националния интерес.

Гласуването ще остане отворено до 19.00 часа местно време, когато ще стане ясно окончателното решение. Резултатите обаче вече са очевидни.

Членовете на Движение „Пет звезди” подкрепиха запазване на имунитета на Салвини

Членовете на Движение „Пет звезди” подкрепиха запазване на имунитета на Салвини

59% срещу 41 на сто гласуваха в защита на силовия министър

Против делото срещу Салвини гласуваха от антисистемното Движение "Пет звезди", "Лигата", "Форца Италия" и "Италиански братя".

Припомняме, преди месец Сенатската комисия също подкрепи предложението на Гаспари. Членовете на Движение "Пет звезди" гласуваха онлайн в защита на вътрешния министър.

Управляващата партия в Италия се обяви против отнемане на имунитета на министъра, който беше поискан от прокуратурата, за да се повдигнат обвинения в отвличане във връзка с мигрантската политика на Салвини.

През август 2018 г. той задържа повече от 150 мигранти на кораба "Дичоти" на италианската брегова охрана за няколко дни въпреки опасните условия.

Разследват Матео Салвини заради бежанците от кораба „Дичота“

Разследват Матео Салвини заради бежанците от кораба „Дичота“

Незаконно лишаване от свобода и злоупотреба с власт...