Северна Корея е изстреляла ракетата от полигона си в североизточната част на страната, съобщи Ройтерс, позовавайки се на южнокорейските и японските медии.

Информацията бе потвърдена и от президентството на Южна Корея, а Япония беше принудена да увеличи военното си присъствие на флота в региона. Токио дори поиска спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН, а Южна Корея обяви, че опитът на Северна Корея не е бил успешен.

Междувременно САЩ, Франция, Великобритания и Япония са обсъдили неофициално възможна резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която да осъди евентуалното изстрелване на ракета от Северна Корея, и да засили прилагането на съществуващите санкции над Пхенян.

Проекторезолюцията ще потвърди изискванията и прилагането на санкциите в резолюция, приета през октомври 2006 г. - пет дни след севернокорейско ядрено изпитание.

Това потвърждава и безпокойството, че Северна Корея може да има ядрени оръжия и ракети с дълъг обсег, които могат да достигнат някои части от територията на САЩ.