Топ ръководител на ЦРУ се оттегля от поста си, съобщава Daily Beast.

Шефът на Националната тайна служба към Централното разузнавателно управление на САЩ се пенсионира на фона на информация, че това е свързано със скрита борба около реорганизирането на разузнавателната служба.

Националната тайна служба, известна като Дирекция за планове от 1951 до 1973 година и като Дирекция за операции от 1973 до 2005 година, е един от четирите основни компонента на ЦРУ. Създадена през 2005 година тя „действа като тайна армия на ЦРУ и американските власти за координация, предотвратяване на конфликти и оценка на тайните операции на разузнаването на САЩ".

Говорител на ЦРУ потвърди, че директорът на този отдел се пенсионира „след дълга и бележита кариера в ЦРУ".

Практика е да не се споменава името на ръководителя на дирекцията. Но Франк Арчибалд е изобличен с пост в „Туитър" през 2013 година и детайли от неговата биография са известни на някои журналисти.

Арчибалд, който пое поста миналата година на 57-годишна възраст, се смята, че е работил в Пакистан и Африка, също е бил шеф на звеното на ЦРУ за Латинска Америка. АП съобщава, че той е помогнал за премахването на сръбския президент Слободан Милошевич от власт.

Пенсионирането на Арчибалд идва на фона на преструктурирането на ЦРУ. Директорът на ЦРУ Джон Бренън обмисля големи промени в структурата на агенцията, включително създаване на нови разузнавателни центрове и премахване на традиционните структури като анализаторската група и тайната служба на ЦРУ.

Някои смятат, че това може да подкопае основните възможности на ЦРУ по отношение на организирането на агенцията в някои райони по света. Националната тайна служба разглежда преструктурирането като висока заплаха за независимостта й.