Шведски изтребители са пресрещнали два руски бомбардировача, летели в международното въздушно пространство над Балтийско море близо до шведската граница, обявиха от шведското военно министерство, цитирани от „Ройтерс".

Швеция, която не е член на НАТО, уточни, че е прихванала два бомбардировача Ту-22М, които се били отправили в посока към шведския остров Йоланд, южно от Стокхолм.

Според шведските власти двата бомбардировача са прелетели "провокационно близо" до шведската граница.

„Те са идентифицирали тези самолети, казвайки им „хей, ние ви виждаме", коментира говорителят на шведското военно министерство.

Отношенията между Запада и Русия се влошиха в резултат на ролята на Москва в конфликта в Украйна и анексирането на Крим, докато увеличената военна активност на руската армия в Балтийския регион и Северния Атлантик добави към напрежението, отбелязва "Ройтерс".

Русия беше критична към по-близки отношения между Швеция и НАТО, което организира едно от най-големите по рода си учения за борба с подводници в началото на май, като покани Швеция да се присъедини в тях за първи път.

По-рано стана известно, че американското авторитетно аналитично геополитическо издание The National Interest е съставило списък с най-смъртоносните въоръжения на руските ВВС, сред които попадна ракетоносеца-бомбардировач Ту-22М.