Лидерът на дяснопопулистката националистическа управляваща партия "Право и справедливост" в Полша Ярослав Качински обяви, че някои политически партии и групи в някои страни от Европейския съюз, включително партията на Марин льо Пен във Франция, са "очевидно свързани с Москва и получават нейната подкрепа", съобщава "Асошиейтед прес".

Коментарът на Качински в седмичника "Газета Полска", публикуван днес, показва, че предпазливостта на партията му към Русия може да бъде пречка за работата с партията "Национален сбор" на Марин льо Пен или крайнодясната партия "Лига" на италианския вътрешен министър Матео Салвини, който също е приятелски настроен към Русия.

Салвини се позиционира в челните редици на разрастващото се движение на националистически лидери, които се стремят да освободят 28-те страни членки от това, което той нарече "незаконна окупация" на Брюксел.

Марин льо Пен обидена от въпроси, че партията ѝ е финансирана от Русия

Марин льо Пен обидена от въпроси, че партията ѝ е финансирана от Русия

"Не съм под контрола на никоя чужда страна. Не съм зависима от никого"

Салвини събра националисти, включително Льо Пен, от цяла Европа в Милано в събота, стремейки се към единство преди изборите за Европейски парламент в предстоящия уикенд.

Италианският вицепремиер също така посети Варшава по-рано тази година, опитвайки се да привлече "Право и справедливост" към своята група, но установи ограничения за сътрудничество заради горчивите спомени на Полша от окупацията и контрола на Москва през вековете.

"Виждам политически формации, действащи в отделни страни, които очевидно са свързани с Москва и получават нейната подкрепа. Формацията на г-жа Льо Пен е добър пример за това", подчерта Качински, който освен лидер на "Право и справедливост" е и ключовата фигура, направляваща политиката на правителството и назначенията.

Макрон: Представянето на Льо Пен в ЕП е катастрофа

Макрон: Представянето на Льо Пен в ЕП е катастрофа

Седмица преди евровота нападна своя противник

"Така че най-важният въпрос е: до каква степен политиката на тези формации ще бъде повлияна от Кремъл, ако се превърнат в ключова сила в ЕС? С други думи, колко силни са тези връзки и зависимости", запита Качински.

Партията на Марин льо Пен, която преди се казваше "Национален фронт", е взела милиони евро като заеми от чешко-руска банка.

Също така руският президент Владимир Путин я прие в Кремъл през 2017 г. по време на предизборната президентска кампания във Франция, част от по-голямата му прегръдка на националистическите и антиглобалистки сили на Запад.

Ала по-рано този месец по време на посещението си в Естония Льо Пен се опита да омаловажи връзката си с Путин: "Аз не съм под контрола на която и да е чужда страна" и че "няма да позволя да бъдем изцяло под влиянието на Путин".

Френски депутати искат разследване на връзките между Марин льо Пен и Стив Банън

Френски депутати искат разследване на връзките между Марин льо Пен и Стив Банън

Парламентарна комисия...