Въстаниците в Либия продължават обсадата на градовете Сирт и Бани-Валид, съобщава ИТАР-ТАСС. Тези два града вече седмици се съпротивляват отчаяно на противниците на сваления либийски лидер Муамар Кадафи.

Сирт е родният град на бившия либийски ръководител. Според информация на новото ръководство на Либия през миналия ден не се наблюдава промяна на ситуацията „на западния фронт". Военното настъпление се провежда от изток. Силите на бунтовниците са се придвижили с 10 километра напред и са успели да заловят оръжие и боеприпаси, предназначени за подръжниците на Муамар Кадафи.

Градът засега категорично отказва да се предаде, независимо от атаките от въздуха на авиацията на НАТО. Над 2 000 мирни жители са напуснали крайбрежния град с население около 70 000 души. Според информацията там няма продоволствие, газ, вода и електричество. В една от болниците в град Харава на 40 км източно от Сирт са приети десетки болни, основно деца с тежки наранявания.

Също хиляди либийци са били принудени да напуснат домовете си в Бани-Валид и да напуснат града, който е на 170 км югоизточно от Триполи. По думите на един от военните командири на въстаниците те са се натъкнали тук на ожесточена съпротива и затова не се решават да изпратят тук пехота, ограничавайки се с тежка артилерия.

За последните дни силите на Преходния национален съвет са загубили около 30 бойци. Въстаниците обаче убедено твърдят, че финалната битка ще се състои в следващите дни.

Покой на новите власти не дава и безследно изчезналият полковник Муамар Кадафи. Според временния ръководител на правителството на ПНС Махмуд Джибрил оставащият на свобода Кадафи представлява терористична заплаха за Либия, региона и целия свят, доколкото той притежава големи финансови средства.

Междувременно в понеделник в алжирски средства за осведомяване се появи информация, че 8 членове на семейството на Кадафи са напуснали Алжир и са се отправили към Египет. В същото време в Кайро опровергаха тази информация.

От друга страна на политическия фронт в Либия продължава борбата за власт, вследствие на което обявяването на състава на новото правителство се затяга. Новият кабинет трябва да стане важна стъпка в преходния период на страната, който трябва да завърши обявяването на датата за избори и изработването на нова конституция.