Русия използва цивилни кораби за събиране на разузнавателна информация за военна дейност и критична инфраструктура в Северно море, установи съвместно разследване на датски, финландски, шведски и норвежки обществени медии, цитирани от "Политико".

Разследването проследи десетки руски изследователски и риболовни кораби, чиито маршрути редовно минават през нефтени и газови полета, близо до вятърни паркове и електроцентрали, както и в близост до военни полигони - включително по време на учения на НАТО.

Според норвежката обществена телевизия NRK най-малко 50 цивилни кораба са участвали в мисии за събиране на разузнавателна информация в северните води през последните десет години.

Ръководителят на норвежката разузнавателна служба Нилс Андреас Стенсьонес, цитиран от NRK, каза, че разузнавателните дейности са били извършени "в допълнение към обичайната търговска дейност (на риболовните съдове)."

Холандското разузнаване: Русия шпионира нидерландската инфраструктурата в Северно море

Холандското разузнаване: Русия шпионира нидерландската инфраструктурата в Северно море

Русия тайно чертае тази инфраструктура и предприема дейности, които показват подготовка за прекъсване и саботаж

Разследването на финландската обществена телевизия Yle показва как океанографският изследователски кораб "Адмирал Владимирски" е бил използван за картографиране на критична инфраструктура на дъното на Северно море.

Според експерти и служители на разузнаването тези разузнавателни мисии могат да бъдат първа стъпка към саботиране на критична инфраструктура, като телекомуникационни кабели или офшорни вятърни електроцентрали.

Потърсен от медиите, за да отговори на обвиненията, руският посланик в Осло Теймураз Рамишвили каза, че "работата по изследователските проекти (е) координирана по дипломатически канали и (е) в съответствие с международното законодателство".

Войната на Русия срещу Украйна доведе до възобновяване на страховете сред европейските страни относно уязвимостта на тяхната критична инфраструктура.

Миналия септември газопроводите "Северен поток" 1 и 2, свързващи Русия с Германия през Балтийско море, бяха повредени с подводни експлозии, което беше наречено акт на умишлен саботаж от шведските и датските власти. Въпреки че бяха отправени бързо обвинения към Русия за взривяването им, виновникът все още не е идентифициран.

Руски кораби забелязани дни преди експлозиите в "Северен поток"

Руски кораби забелязани дни преди експлозиите в "Северен поток"

Дания разполага със 112 снимки, но не дава достъп до тях

Припомняме, че три теча в "Северен поток 1" и "Северен поток 2" бяха открити в рамките на няколко часа на 26 септември. Първият от тях беше засечен на "Северен поток 2" близо до датския остров Борнхолм. Тогава бяха регистрирани две изтичания на Северен поток. Датската енергийна агенция съобщи, че голямо количество газ е навлязло в морето. По-късно шведски сеизмолози съобщиха, че са регистрирали две експлозии по трасетата на тръбопровода. Няколко дни по-късно шведската брегова охрана откри и четвърти теч по съоръженията.

Съединените щати и НАТО нарекоха атаките срещу газопроводите от септември 2022 г. "акт на саботаж". От своя страна Москва обвини Запада и призова Съвета за сигурност на ООН да проведе независимо разследване. Нито една от страните не е предоставила доказателства за твърденията си.

Както Швеция, така и Дания, които проведоха разследване, заключиха, че четирите теча на "Северен поток" 1 и 2 са причинени от експлозии. Те обаче не уточниха кой може да е отговорен за аварията.

Западните страни, включително Германия, реагираха предпазливо на разследванията на взривовете, които поразиха руските газопроводи "Северен поток" миналата година, като заявиха, че според тях те са били умишлен акт, но отказаха да посочат кого смятат за отговорен.

В последните месеци се появиха няколко журналистически разследвания, които говорят за проукраинска следа, макар и без никакви доказателства за връзка към Киев.

През март пък американският разследващ журналист Сиймур Хърш заяви, че ЦРУ и германското разузнаване са били помолени да подготвят алтернативна версия за взривяването на газопровода "Северен поток 2".

Норвегия: Русия е заплаха за цяла Европа

Норвегия: Русия е заплаха за цяла Европа

Осло очаква и отмъщение заради изгарянето на Корана в съседни страни