Стачкуващите служители на Боинг отхвърлиха новото предложение от самолетостроителния гигант за увеличение на заплатите с 35% за четири години, предаде БиБиСи.

Синдикатът на Международната асоциация на машинистите и аерокосмическите работници (IAM) обяви, че 64% от членовете му са гласували против предложената сделка. Над 30 000 служители на Боинг се присъединиха към стачката, започнала на 13 септември 2024 г.

Шефът на Боинг Кели Ортберг предупреди, че компанията е на кръстопът. По думите му загубите на компанията са приблизително 6 милиарда долара.

След 10 години жертви все още имаме какво да компенсираме и се надяваме да го направим, като възобновим преговорите незабавно, посочват представители на синдикатите. Това е демокрация на работното място и ясно доказателство, че има последствия, когато една компания малтретира работниците си година след година, допълват те.

За втори път стачкуващите работници отхвърлят предложена сделка при официално гласуване. Предишната оферта беше отхвърлена миналия месец от 95% от работниците.

Последната криза в Боинг избухна през януари с драматично взривяване във въздуха на част от един от пътническите самолети.

Работниците в завода на Боинг в САЩ стачкуват, спирайки производството на 737 MAX

Работниците в завода на Боинг в САЩ стачкуват, спирайки производството на 737 MAX

Приблизително 30 000 членове на Международната асоциация на машинистите настояват за по-добри заплати и работни условия