Свалянето на малайзийския самолет МН17 промени профила на конфликта в Източна Украйна, придаде му глобално измерение и може да се превърне в повратна точка за развитието на ситуацията там.

Това посочи днес в изказването си на Съвета на външните министри в Брюксел Кристиан Вигенин.

Той се обяви за единен подход в рамките на ЕС и подчерта, че трудните решения, които имат своята цена и за страните членки, трябва да се приемат солидарно.

Съветът започна с минута мълчание в памет на 298-те жертви от полет МН17. Това беше и основната тема от дискусията на министрите по Украйна. Държавите членки бяха единодушни в солидарността си със страните, чиито граждани са били на борда на самолета.

Бяха подчертани непосредствените мерки, които трябва да бъдат предприети: незабавен и сигурен достъп до мястото на катастрофата и околностите; безпрепятствено идентифициране и репатриране на телата и вещите на жертвите; запазване на мястото на трагичното събитие непокътнато и избягване преместването на всякакви обекти и предмети.

Министрите се обединиха около необходимостта от пълно международно и независимо разследване и подвеждане на виновните лица под отговорност, включително и чрез сътрудничество от страна на Русия за оказване на натиск върху нелегалните въоръжени групи, прекратяване на трафика на оръжие през границата и др.

Участниците в Съвета на външните работи взеха решение за ускоряване на работата по изпълнение на решенията от заключенията на Европейския съвет на 16 юли т.г. Бе потвърдена готовността Европейският съвет да наложи пакет от нови и значителни ограничителни мерки по отношение на Руската федерация в случай на липсата на пълно сътрудничество за изпълнение на поставените в заключенията на днешния СВР искания.