Полицията във Франция продължава да издирва 26-годишната Хаят Бумедиен, която според Анкара е влязла на територията на Сирия на 8 януари.

Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу заяви за местна медия, че Бумедиен е влязла на територията на Сирия от Турция на 8 януари.

Турският министър подчерта, че Хаят е пристигнала на летището в Истанбул на 2 януари от Мадрид и е останала на хотел. Това означава, че тя е пристигнала в Турция преди нападенията в Париж и се е отправила към Сирия, докато нападателите бяха издирвани от френската полиция.

По-късно днес се появи кадър от охранителна камера, на който се смята, че е Хаят Бумедиен. Камерата е на гише на паспортен контрол на летище „Сабиха Гьокчен" в Истанбул.

Информация от телефонен разговор показва, че тя се е отправила към Сирия един ден след атаката срещу „Шарли ебдо".

Франция мобилизира 15 хил. полицаи и войници
Още...

Припомняме, 17 души, включително журналисти и полицаи, бяха убити след тридневен терор във Франция, който започна с нападение срещу сатиричното списание „Шарли ебдо" в сряда, 7 януари, и приключи със заложническа драма в еврейски магазин в петък. Тримата извършители на двете атаки бяха елиминирани от спецчастите на Франция.

Френската полиция предупреждава, че 26-годишната Бумедиен, която е свързана с единия нападател, е „въоръжена и опасна".

Чавушоглу каза още, че Турция е изпратила информация на Франция за Бумедиен.