Руската страна по всякакъв начин провокира разгръщането на силов сценария за пълна дестабилизация на Украйна, заяви изпълняващият функциите на президент на страната Александър Турчинов, цитиран от агенция „Униан".

В съобщение на сайта на партията „Баткивщина" се посочва, че по молба на руската страна е проведен телефонен разговор между председателя на украинската Върховна рада - Александър Турчинов,  и председателя на руската Дума - Сергей Наришкин.

Посочва се, че при разговора „руският чиновник е заявил готовност за осъществяване на военна агресия от страна на Руската федерация".  Наришкин е допълнил, че такава интервенция ще бъде предприета, ако бъде приложена сила „срещу мирни граждани на Украйна, живеещи на територията на Крим и Изтока".

Във връзка с това украинската страна заявява, че ще направи всичко възможно, за да защити всички украински граждани, които де факто вече са обект на агресия от страна на руски военни и провокатори, които се ползват с подкрепата на руската страна".

„Ние не сме използвали и не планираме да използваме сила срещу гражданите, макар че руската страна по всякакъв начин провокира развитието на силов сценарий за дестабилизиране на ситуацията в Украйна." - категоричен е Турчинов.

По думите му, сегашната украинска власт приема  всяко прилагане на оръжие или сила срещу гражданите като „специално подготвени провокации", с които се търси повод за оправдаване на руска военна агресия срещу Украйна.

„Украйна е мирна страна, но е готова да защитава териториалната си цялост и суверенитета си, и подготвя съответното решение на Съвета за национална сигурност и отбрана." - казва в заключение председателят на украинския парламент.

Припомняме, днес руският парламент прие решение, позволяващо на президента Владимир Путин да изпрати руски войски на територията на Украйна, в подкрепа на сепаратистки  настроената част от населението на Крим.